CLARIANA de comunicació

Blog allotjat a cat.bloctum.com

La jornada “Rosa Leveroni, escriptora” commemora el seu centenari (1910-1985)

Enviat per tonagusi el dia Juny 15th, 2010

De la nota de premsa de l’ICD

15 de juny de 2010

.

L’ICD ha presentat una mostra que divulgarà la vida i obra de l’autora pel territori de Catalunya

El director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, i el president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l’IEC, August Bover, han obert avui la jornada sobre l’escriptora Rosa Leveroni (Barcelona 1910 – 1985) per recordar la seva figura i trascendència amb motiu del centenari del seu naixement.

La jornada s’ha iniciat amb a conferència “Rosa Leveroni, dona de lletres”, a càrrec de l’escriptora Vinyet Panyella, que ha anat seguida de la presentació de l’antologia La poesia essencial de Rosa Leveroni, a cura del poeta Antoni Clapés i l’editor Quim Cubert. Posteriorment ha tingut lloc una taula rodona amb la poeta Teresa d’Arenys i el també poeta Carles Miralles, la professora de literatura catalana de la UOC, Teresa Iribarren, i l’assagista Bel Graña, moderada per Mariàngela Vilallonga, professora de la Universitat de Girona.

La jornada commemorativa ha finalitzat amb una lectura poètica per part de Rosina Ballester, Jaume Benavente, Carles Duarte, Mireia Lleó, Dolors Miquel, Vinyet Panyella i Cèlia Sànchez-Mústich, autores i autors guardonats en diferents edicions del premi de poesia “Cadaqués a Rosa Leveroni”. L’acte ha estat organitzat per l’Institut Català de les Dones i la Institució de les Lletres Catalanes, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cadaqués i l’Institut d’Estudis Catalans.

Exposició divulgativa

L’ exposició “Rosa Leveroni, dona de lletres” es podrà veure a la seu de l’Institut Català de les Dones a Barcelona (Pl. Pere Coromines 1) al llarg dels mesos de setembre i octubre. És de petit format per facilitar la seva itinerància i exhibició, consta de 6 apartats i alterna explicacions sobre la vida i l’obra de la poeta amb fragments literaris:
1910-1930 “La jove que vol triar el destí”, sobre la seva etapa de joventut.
1930-1933 “L’escola de Bibliotecàries: la sensibilitat i l’intel·lecte”, exposa la seva formació intel·lectual i cultural.
1934-1939 “Poesia i passió”, dóna a conèixer la seva relació secreta amb l’historiador Ferran Soldevila i com trasllada a la poesia la seva experiència amorosa.
1940-1949 “Elegia i resistència”, explica el paper de la poeta en la resistència cultural i la seva consolidació literària.
1950-1981 “Poeta entre poetes” mostra com Leveroni es reivindica com integrant de la Generació de la República, que ella anomena “generació perduda”.
1981-2010 “Clàssica i moderna”, parla dels seus darrers anys i la modernitat, qualitat i intensitat de l’obra d’una autora clàssica del segle XX.
Programa d’exposicions itinerants


L’any passat un total de 412 espais de diferents municipis de Catalunya han mostrat alguna de les exposicions realitzades per l’ICD. El catàleg d’exposicions és el següent: Dones sindicalistes; Una literatura pròpia, dones escriptores; Artistes catalanes del dibuix i la pintura; Dones d’empresa; Dones de ciència; Dones grans, grans dones; Els feminismes de Feminal; Frederica Montseny 1905-1994; Fotògrafes pioneres a Catalunya; Maria Teresa Vernet i Real;  Mercè Rodoreda; Punts de reflexió: les violència contra les dones; Simone de Beauvoir, feminista i escriptora; Veïnes, ciutadanes; i Quin temps tenim. L’organització de la vida quotidiana.

.

Deixa un comentari

XHTML: Pots fer servir aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image