CLARIANA de comunicació

Blog allotjat a cat.bloctum.com

Projecte de cooperació internacional català a Guatemala redueix la transmissió de malalties sexuals

Enviat per tonagusi el dia June 4th, 2009

Per Fabiola Llanos

sensibilització i comunicació de la Fundació Sida i Societat

Aquesta és la conclusió d’un estudi publicat recentment per la revista nord-americana Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. L’estudi ha analitzat dades de més de 1.500 treballadores del sexe del departament d’Escuintla, a Guatemala. L’augment de l’ús del preservatiu ha permès reduir l’adquisició d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i del Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH).

El projecte UALE, amb una inversió superior als 700 mil euros, l’executa la Fundació Sida i Societat amb el Ministeri de Salut Pública i Assistència Social de Guatemala, i està cofinançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), el Departament de Salut de la Generalitat, el Fons Mundial de Lluita contra la Sida, la Malària i la Tuberculosi, i l’AECID.

Àmbit de Comunicació
Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)
premsa.accd@gencat.cat
www.cooperaciocatalana.cat

Comunicat de premsa

Estudi publicat en prestigiosa revista científica així ho assenyala:

Un projecte sanitari a Guatemala amb el suport de ’ACCD, redueix la transmissió de malalties sexuals.

Aquesta és la conclusió d’un estudi publicat recentment per la revista nordamericana
Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. L’estudi ha analitzat dades de més de 1.500 treballadores del sexe del departament d’Escuintla, a Guatemala. L’augment de l’ús del preservatiu ha permés reduir l’adquisició d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i del Virus de la immunodeficiència Humana (VIH).

El projecte UALE (salut en llatí), amb una inversió superior als 700 mil euros, l’executa la Fundació Sida i Societat amb el Ministeri de Salut Pública i Assistència Social de uatemala, i està cofinançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ACCD), el Departament de Salut de la Generalitat, el Fons Mundial de Lluita contra la Sida, a Malària i la Tuberculosi, i l’AECID.

Aquesta és la primera intervenció preventiva multinivell adreçada a treballadores del sexe d’Amèrica Llatina que ha aconseguit mostrar un impacte significatiu en la reducció del risc d’adquirir ITS curables i VIH. Els resultats demostren que la reducció de l’incidència o nous casos de VIH, s’atribueixen a un major ús del preservatiu amb els clients i a la mateixa disminució de les ITS, infeccions de relació biològica clara amb el VIH.Els tres components de la intervenció preventiva multinivell (també preventiva per altres pàndèmies) actuen de manera interrelacionada. El biomèdic ofereix un diagnòstic precoç ’ITS mitjançant el tamisat regular d’ITS/VIH a tres clíniques integrades als centres de salut omunitaris de municipis del departament d’Escuintla, enfortint de retruc els laboratoris úblics. El component preventiu promociona l’ús del condó i ofereix educació sanitària dirigida a les treballadores del sexe i a altres actors com clients, parelles, i gerents de locals de sexe comercial. Per últim, el component estructural consisteix en l’organització de tallers i activitats de sensibilització amb gerents de locals de prostitució, policia i personal sanitari, a més d’accions d’incidència política i treball en xarxa amb altres organitzacions locals.

Durant més de 3 anys s’han atès a 1.554 treballadores del sexe a les clíniques d’ITS. Són dones amb una edat mitja de 30 anys, solteres, amb nens i altres familiars a càrrec. Més de la meitat de les quals no tenen estudis i un terç són immigrants de països veïns. Gràcies a l’actuació s’ha observat una millora significativa en els coneixements sobre ITS/VIH i en l’ús el preservatiu amb els clients.
4 de juny 2009

Deixa un comentari

XHTML: Pots fer servir aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.