Trobades festives

La facilitat en els desplaçaments i en el transport pròpia de la nostra societat ha propiciat la consolidació d’unes pràctiques festives que es basen en la trobada i l’intercanvi. Fa molts anys, segles, que les nostres festes majors tenien castellers, colles de músics i balladors procedents de poblacions més o menys properes. I que les ciutats aplegaven, com a signe de solemnitat, demostracions arribades de lluny. Però també és cert que, en el darrer quart de segle, la trobada d’elements de la mateixa tipologia, l’intercanvi d’actuacions entre grups i la definició de circuits, programats en el calendari, han possibilitat l’existència d’un associacionisme festiu que no es mantindria, potser, només amb l’estricta funció local.

El cas de la construcció de la festa dels Tres Tombs, que a Reus hem celebrat aquest cap de setmana, n’és un bon exemple. D’una festa, la de Sant Antoni dels Rucs, amb data fixa, que tenia com a protagonistes els animals de treball i els seus propietaris, o els gremis locals, hem passat a un cicle festiu que dura setmanes i carruatges que itineren, en diversos circuits festius, per poblacions d’arreu del país. I les trobades de gegants, de bestiari o de qualsevol mena de danses, els intercanvis d’actuacions, aporten motivació i vitalitat a una activitat associativa de caire voluntari.

Cap celebració del cicle festiu s’escapa d’aquesta tendència o d’aquesta necessitat. Ni la Setmana Santa. De les trobades d’armats en les diades prèvies al període a les de portadors de santcristos. De convidar els timbalers d’un altre poble, abans no encetin els seus actes, a portar, com enguany a Reus, un pas d’una altra vila. És una novetat en el context local, però evidencia un cop més l’evolució generalitzada de les festes, independentment de la seva significació original.

Publicat a El Punt, 8/03/2010

Una resposta a “Trobades festives”

  1. avorrit diu:

    Tot és el mateix, gegants, castells, etc hi ha festes que no tenen cap tipus de personalitat però serveixen per entretenir la massa
    Només són espectacles pobres, com les processons aquestes que pretenen atreure turistes

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.