Un desig de pau

Encara que aquestes diades festives semblen poc escaients per evocar moments dramàtics, no em puc estar –en un any en què la memòria històrica ha estat de força actualitat– de recordar el que passava fa setanta anys.

Entre Nadal de 1938 i Reis de 1939 la vall d’Ulldemolins, en plena ofensiva franquista contra Catalunya, fou un veritable infern, amb el veïnat refugiat a les coves de Montsant i serra la Llena, la cruesa dels combats sobre Fraguerau, els bombardeigs sobre Ulldemolins, Albarca o Cornudella…

refugialbarca.jpg

Balma excavada al peu del cingle, emprada com a refugi

A Albarca, aprofitant una balma sota el cingle, a l’entrada del poble pel camí vell, es va fer un refugi antiaeri que encara es conserva. És com un dormidor de pastors, molt diferent de les construccions subterrànies que encara podem trobar a ciutats com Reus o als masos del seu voltant. Costa poc imaginar-se l’angoixa i la por que suposa suportar un bombardeig o tenir els combats a fregar, sentint les explosions o els xiulets dels projectils, des de la impotència d’un amagatall com aquest. I encara menys quan, més enllà del testimoni de la gent gran, l’avui ens mostra com la població civil és, més que mai, l’objectiu militar per excel·lència per desmoralitzar i castigar l’enemic.

En record d’aquells dies difícils, però també per tenir presents tots aquells que viuen, o sobreviuen, en l’actualitat sota l’amenaça de la guerra, mirant el cel amb inquietud o fugint cap enlloc, ens cal desitjar la pau per l’any que comença.

Publicat a El Punt, 27/12/2008

2 Respstes a “Un desig de pau”

  1. Jesús M. Tibau diu:

    respecte, tolerància i sentit comú. Si es té tot això, la pau vindrà sola

  2. La teiera » » Palestina diu:

    […] dels bombardeigs sobre el meu petit poble prioratí, per Cap d’Any de 1939, m’inspirava un desig de pau, desgraciadament molt llunyà a la crua […]

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image