DESENVOLUPAMENT DEL COMERÇ URBÀ

El comerç urbà és una de les principals activitats econòmiques de les poblacions, i contribueix de manera positiva en l’equilibri del territori. Per això és considera sector estratègic i requereix d’un permanent ordenament, tant urbanístic com comercial. Els municipis que vulguin impulsar el seu comerç han de tenir en compte un objectiu clar:

Potenciar el seu comerç per convertir-lo 

en un CCU d’espai comercial i d’oci, 

capaç de ser competitiu enfront altres 

poblacions properes i grans formats comercials 
foranis al municipi.

Aquest objectiu és el mateix per qualsevol 
tipus de municipi, 

sense tenir en compte els habitants que tingui, 
ni el teixit comercial. 
Una vegada es tingui clar que és vol 
seguir aquest objectiu, 
els municipis han de preparar un pla 
de dinamització del comerç urbà, 
que es un instrument que  constitueix una bona

figura de planificació estratègica local 
del sector comercial

(petit i mitjà) i de servei de 
qualsevol municipi que vulgui 

impulsar el seu comerç urbà.

El Pla de dinamització ha de servir per construir un CCU a partir d’un procés a la recerca de les “4 as” que fan guanyar la partida en urbanisme comercial: acció, accessibilitat, amenitat i atractivitat.  Aquests quatre elements són els mínims necessaris per donar sentit i possible continuïtat al pla de dinamització del comerç urbà. Si s’aconsegueixen aquestes “4 as”, i existeix una bona coordinació entre els diferents agents i motors implicats en el pla de dinamització del comerç urbà, és molt possible que d’implantació sigui positiva i pugui existir una necessària continuïtat.Què s’aconsegueix mitjançant la implementació d’un pla de dinamització del comerç urbà?

  • Dinamitzar i modernitzar el teixit comercial tradicional.
  • Crear un entorn comercial de qualitat sobre unes bases d’atractiu, funcionalitat i accessibilitat.
  • Millorar l’acte de compra pels veïns del municipi.
  • Potenciar el petit i mitjà comerç amb l’objecte de fer-los competitius amb les gran superfícies comercials de la perifèria.
  • Impulsar i crear sinergies entre l’associació de comerciants i els diferents agents implicats.
  • Fomentar la realització de diferents activitats relacionades amb l’impuls del teixit comercial del municipi.

Els consumidors tenen una necessitat clara de comprar, i per això una part ja està feta, ja que si el comerç del municipi dona al comprador el que necessita, i ho fa en un espai adient on es pugui compaginar un bon urbanisme comercial ( bancs, plantes, espais més oberts), amb botigues modernitzades, aparcament assequible ( si pot ser fora de l’espai del CCU), i/o bus urbà proper, espais d’oci ( música al carrer, espai pels menuts, …), i d’altres punts d’interès, els consumidors fan l’acte de compra tot aprofitant per passejar i fer les activitats que li està oferint el CCU.Els comerços també han d’intentar oferir serveis adreçats als usuaris i consumidors: lliurament a domicili, pagament amb tarja, horaris d’obertura conjunts, targeta de fidelització, apartament gratuït ( per compres en el seu establiment),…. i han de començar a implementar d’altres més novedosos, però que ja comencen a tenir força importància degut a l’entrada de les TIC’s: pàgina web del comerç o del teixit comercial conjunt, compra a través d’internet ( comoditat en els compres), … i segur que n’hi ha més possibilitats que faran la vida més fàcil i còmoda als consumidors, i faran que comprin al comerç urbà del municipi, que els hi pot donar el mateix o igual més que les grans superfícies.Poc a poc s’està implementant en la majoria de pobles i ciutats aquesta nova forma de comerç urbà, tot intentant oferir un teixit comercial urbà de qualitat i proximitat, i unes ofertes lúdiques, culturals i d’oci perquè el consumidor aprofiti l’acte de compra per compartir-ho amb tota la família.

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.