anar a nevagció

SEDICIÓ POLÍTICA EN LA GÈNESI DE LA RELIGIÓ CRISTIANA. 19 Març 2008

Publicat per salmeron a: General , trackback

“El meu Reialme no és d’aquest mòn”, diu Jesucrist contra l’acusació de sedició. Aparemment Jesucrist no té res a veure amb aquest mòn, aleshores l’acusació de sedició polñitica és absurda. Jesús no respon a l’ideal polític del poble jueu que esperava un mesies en el sentit d’un emancipador nacional. Per això el poble jueu no acepta que Jesús sigui el mesies profetitzat, encara l’estan esperant. Alguns pensen que la idea mesiànica es realitza el 1948 amb la creació de l’Estat d’Israel. En aquest sentit la religió cristiana no és sediciosa respecte de l’Imperi Romá. No tenia cap interès en superar l’ordre establert, no volia treure les forces d’ocupació romanes de Judea. Però la sedició política era evident i inevitable en tant que no podia aceptar el culte oficial a l’emperador. La concepció cristiana de les relacions entre religió i política és diferent de la romana. A l’antiga Roma la religió és quelcom subordinat a la polñitica. El fet religiòs es dona dins del marc de la comunitat política i no el transcendeix. El vincle religiòs és el mateix que el vincle polñitic. Per això l’emperador és al mateix temps el Summus Pontífex. Tal cosa no s’ha de confondre amb el laicisme modern. El laicisme a mès de subordinar la religió a la política, la redueix a l’àmbit privat. A Roma, lluny d’això, la religió té un carácter públic, de manera que no és possible separar l’àmbit públic i el privat.
L’antiga religió romana s politeista i la cristiana monoteista, però aquest no és el problema principal. L’Imperi Romà es va extendre per un territori equivalent al dels EUA actuals, mès de nou mil.lions de quilòmetres quadrats. Roma era conscient de la inevitabilitat de la diversitat cultural i religiosa. Podria haver aceptat la llibertat de culte dels cristians si aquests haguesin aceptat els formalismes polítics. Tal cosa no era possible per la naturalessa trascendent i personal del vincle amb Dèu, segons la concepció cristiana. Per dir-ho en terminologia cristiana, el cristià està vinculat en cos a la comunitat política i a Dèu en ànima, abans ha de tèmer qui pugui matar l’ànima que a qui nomès pugui matar el cos. Tal cosa no vol dir que hagi necesàriament contradicció entre la comunitat política no cristiana i el cristià. Hi ha contradicció quan l’Estat mana allò que va contra el vincle religiòs. Aleshores el cristià és necesàriament sediciòs, perquè “la pàtria del cristià és el reialme dels cels”.
El caràcter marcadament trascendent de la religió cristiana, la impossibilitat de sotmetre el fet religiòs al marc temporal de l’Estat, ha fet que el cristià s’hagi sentit sempre incòmode a aquest mòn. Fins i tot a l’Edat Mitjana quan l’Estat era cristià, la vida monàstica és un indicatiu de la preeminència del vincle religiòs per sobre del polític. A l’Edat Mitjana no hi ha sedició política del cristià respecte del seu Estat, no hauria tingut massa sentit tampoc. Però si què hi ha una continua lluita de jurisdiccions. Mai acaba de quedar clar què pertany a l’ámbit temporal i que a l’àmbit espiritual.
En la situació actual de l’Occident laic observem tendencies sedicioses en el cristià. El mateix rei Balduí de Bèlgica (1951-93) es va negar a signar una llei d’avortament perquè anava contra la seva consciència catòlica. La sedició era doble, anava contra la sobirania popular i contra la laïcitat de l’Estat. L’Estat belga va trobar una solució d’acord amb la sobirania popular i la laïcitat. La llei es va aprovar sense la signaturaz del rei, perquè el dia de la seva aprovació el rei es trobava “indisposat”.
En el cristiàs sempre hi ha el germen de la sedició política precisament perquè “el seu reialme no és d’aquest mòn”. La comunitat política sempre és un constrenyidor de la seva ansietat de trascendència.

JOAN PERE SALMERÓN I CLARES. (19-III-2008).

Comentaris»

encara no hi ha cap comentari, vols ser el primer?


*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image