Portalet

Balenes a l’escola

Posted by quico on September 20th, 2007

Cua de balena

Recomença el curs, i a la classe de l’Aina fan un dels processos més interessants per als alumnes de primer: l’elecció del nom de la classe. Finalment, trien el nom que -segons explica amb entusiasme- va proposar ella: les balenes. I ja tenim tots els pares i mares buscant tot allò relacionat amb aquests animalons que tinguem per casa. Us ofereixo, doncs, algunes de les pàgines que he trobat per internet, per si els vostres fills coincideixen en una classe amb el mateix nom. …

En una primera recerca, el més adequat pel nivell de les explicacions és l’espai pedagògic xtec, pensat per als balenaires escolars. També ho és la pàgina botanical, amb curiositats del món de la natura.

Un xic més aprofundida, una pàgina en francès dedicada totalment a aquests mamífers aquàtics, en la que hi trobareu els sons de cada una de les diverses espècies de balena, i diversos vídeos, també sobre com són aniquilades.

Però la pàgina més complerta -a un nivell professional-  és la del OBIS-SEAMAP, un projecte científic i universitari per conèixer el mapa de la diversitat dels oceans. Aquí s’hi troba tota la informació científica i precisa sobre les diverses espècies de balenes, fins i tot la seva localització via google maps. Una passada de pàgina!

Com també són bones pagines les d’aquestes entitats - ocean alliance, americana; ecoceanos, el parlamento del mar, xilena; i la fondazione cetacea, a itàlia- dedicades a la recerca i l’educació sobre balenes i ecosistemes oceànics, amb més vídeos i sons. D’aquí n’he tret l’enllaç a un curtmetratge de Greenpeace, fet pel director Kōji Yamamura, de 43 anys, titulat Man and Whale (”L’home i la balena”).  que pretén conscienciar el govern japonès i la seva indústria pesquera i balenera, per tal que deixin de caçar balenes.

També a l’apartat d’animals mamífers de la National Geographic Society s’hi pot trobar una bona colla d’explicacions per a cada espècie, i uns quants vídeos divulgatius.

I en aquesta pàgina trobareu projeccions de diapositives sobre balenes.

A estat, però, gràcies a la revista Nat que n’he tret molta matèria, a partir d’un parell de reportatges sobre balenes i informació sobre possibilitats d’avistar-ne en el nostre mar. Precisament, el número d’aquest mes inclou un reportatge sobre el cant de la balena iubarta, i informació sobre la possibilitat de veure balenes a Tarifa. I en el de juliol del 2006, hi havia les dades per avistar-ne des de Palma i des de Roses, a partir del projecte Ninam, plataforma d’estudis dels cetacis de la mediterrània nord-occidental.

Com veieu, en el món de les balenes hi ha de tot, i ja només ens falta veure-les de prop!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image