Portalet

Una nova Passada

Posted by quico on May 20th, 2007

Joaldunak Ituren

Ahir vàrem viure una nova Passada de l’Ascensió, dedicada enguany a l’enrenou de la Festa: esquellots, picarols, tambors i trons. Després d’uns minuts d’incertesa per un xàfec imprevist, grups tradicionals, de Catalunya i més enllà,  es van fer escoltar per la ciutat, des de la Troca fins a la Porxada, evidenciant que això del soroll quan hi ha festa no és pas nou. …

Aquest any en fa 50 que a l’antiga desfilada de l’Ascensió foren concentrats, gairebé, tots els grups de foc existents a Catalunya amb el que varen denominar Gran desfile del fuego, alguns d’aquells grups seria difícil veure’ls un altre cop fora de la seva població, com seria el cas de les Maces i la Guita de la Patum de Berga. L’enrenou que aporten aquests grups a la Festa, ha estat la frase triada per aglutinar tots els grups que configuren la Passada de 2007.

Esquellots, picarols, trons i tambors han estat el denominador comú dels grups participants a la Passada d’enguany: Els Balls de Diables, que impregnen les festes d’olor a sofre, foc i trons, representats pels diables de Granollers; el Ball d’en Serrallonga de Tarragona, un ball parlat que no ens ha deixat pas indiferents, amb una barreja entre el soroll de les armes i la contundència dels seus parlaments satírics -i ben actuals- (d’aquest ball, fet per gent de Granollers, tenim constància d’una sortida al carnaval de 1905); hem pogut contemplar també l’agilitat dels components del ball de Prims de Reus; la singularitat de l’Abat dels Bojos i els diablots que obren les cercaviles del carnaval de Granollers; d’Ituren, Navarra, ens arriba la forta càrrega identitària dels Joaldunak i la vistositat dels Danzarik amb el Zortziko i la Makildantza entre d’altres; de la mà dels Tambores y Bombos de la Oración en el Huerto de Teruel, hem pogut sentir els sons rítmics de la Setmana Santa aragonesa.

De fet, vuit anys després d’iniciar-se el canvi de model de l’antiga Passada de l’Ascensió, crec que es pot afirmar que la ciutat ha deixat enrera aquella desfilada nostàlgica del franquisme, i ha anat assumint aquesta mostra de cultura d’arrel temàtica, que pot canviar el seu recorregut cada any, en funció del tipus de grup que vingui, i que acabarà a la Plaça de la Porxada, on prop de 700 persones en podran veure les evolucions finals, acompanyades de la veu del xerraire Miquel Fusté.

Per primer cop en molts anys, també val la pena ressaltar la presència del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, en Joan Manel Tresserras, que havia vingut a acompanyar la Isabel Alcalde en la presentació del programa de cultura d’ERC per a Granollers. Tot un luxe, per a ERC i per a Granollers!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image