Mataró es mobilitza per salvar la farinera de Can Fàbregas

15 04 2007

Penjo una anotació d’un article que es publicarà a L’Accent 104 sobre la lluita de la Plataforma Salvem Can Fàbregas que pretén evitar l’enderroc d’una antiga farinera de Mataró amenaçada per la construcció d’un gran centre comercial del Corte Inglés.

Des d’aquí us animo a adherir-vos a la campanya per evitar que el tripartit mataroní es carregui aquest element del patrimoni industrial.

Les ciutats dels Països Catalans han viscut al llarg de les darrers dècades un procés de desindustrialització. Aquest fet ha situat el patrimoni industrial al centre d’operacions urbanístiques especulatives. Tanmateix també han estat protagonistes de campanyes ciutadanes per salvar aquests elements i aconseguir-ne un ús ciutadà. A Mataró (el Maresme), és el cas de la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt construïda l’any 1879 com a edifici de la Farinera Mataronesa.

El conjunt industrial de Can Fàbregas i de Caralt estava catalogat en el Pla especial del patrimoni arquitectònic de Mataró (PEPAM) en el seu màxim nivell de protecció (“A”) i en els plans urbanístics també es considerava un edifici important a conservar. Tanmateix, el projecte de construcció del centre comercial “La Locomotora” –on s’hi instal·laria el Corte Inglés– va comportar que es passés del nivell “A” a l’autorització d’enderrocament prèvia documentació fotogràfica. L’empresa espanyola pretén comprar l’espai per 24 milions d’euros i construir un equipament comercial de 26.500 metres quadrats.

Mobilització ciutadana

Dies després de la votació secreta que va aprovar la descatalogació de la fàbrica, entitats com la Federació d’Associació de Veïns (FAVM) van considerar la decisió com “un atemptat al patrimoni de la ciutat”, la CUP mataronina per la seva banda va exigir que es reconsiderés la decisió i feu una crida a la mobilització ciutadana. En aquest sentit el 22 de gener es va constituir la Plataforma Salvem Can Fàbregas que té el suport d’associacions de veïns, de partits com la CUP i EUiA i col·lectius culturals.

La Plataforma ha impulsat la recollida d’al·legacions –se n van aconseguir 2.700– que es van entregar a l’Ajuntament i a la Generalitat. Es demana la recatalogació de l’espai, la seva rehabilitació i la seva utilització per usos públics o privats. Al carrer, les accions no es van fer esperar: xerrades sobre la importància del patrimoni, activitats infantils i una manifestació que va reunir a 600 veïns, és una de les més importants que es recorden a Mataró. L’èxit de l’acte ha fet “moure fitxa” al tripartit municipal, dies després l’alcalde comunicà que encarregarà un estudi per traslladar l’antiga fàbrica a un entorn proper. Aquesta “solució enginyeril” no és acceptada per la Plataforma que “defensa la integritat patrimonial a la ubicació original”. Per la CUP es tracta d’una autèntica “capgrossada surrealista” i demana la nul·litat de l’expedient que ha adjudicat l’espai al Corte Inglés –única empresa que s’ha presentat al concurs per adjudicar el centre comercial.


Actions

Informations

Leave a comment

You can use these tags : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image