jump to navigation

Comença el compte enrere January 30, 2007

Posted by míriam in : general, una forma de viure , trackback

Aquests dies començo a amoïnar-me per això del part. M’he informat bastant (internet ha estat imprescindible) sobre el que la OMS considera que ha de ser un part normal i aquí a Espanya ens trobem força lluny de complir els paràmetres que recomana aquesta organització. El 1996 la OMS va fer un informe al respecte, que es pot consultar aquí. Només quatre dades: en un país en què es respecten aquestes recomanacions no hi hauria d’haver més d’un 10-15% de cessàrees. Doncs la clínica on jo volia anar a donar a llum tenen un 50%. Descartada, és clar.

En el part t’hi hauria de poder acompanyar la comadrona que tu vulguessis. Als hospitals espanyols això és impensable. Només hi accedeix l’equip de cada centre. Hi ha una sèrie de pràctiques que no està demostrat que siguin beneficioses per a la mare i al bebè o fins i tot que poden ser perjudicials però que s’estan aplicant per protocol en molts hospitals (l’enema abans del part –a l’hospital Trueta de Girona el posen per protocol–, l’episiotomia –un tall al periné perquè el nen surti millor–, la famosa anestèsia epidural –no cal posar-la si la mare no ho vol, a més, redueix la sensibilitat de la mare per controlar el procés del part–….). I així podríem continuar.

Aquesta situació ha portat a movilitzar-se algunes organitzacions per defensar el dret de poder parir i néixer com cal. Algunes fins i tot reclamen el dret de poder néixer a casa (a Holanda, per exemple, neixen a casa un 50% dels nadons amb l’assistència de comadrones experimentades). Aquí a Espanya també es fa, però és una pràctica bastant mal vista per l’entorn mèdic. A la majoria dels hospitals el part el dirigeix el metge i no les comadrones, a qui correspon aquest paper. El metge ha d’actuar en el moment en què hi ha una complicació, no en cap altra ocasió (així ho diu també la OMS).

En fi, un dret més pel que cal lluitar.

Comments»

1. Núria - 31 January 2007

Ei, Míriam, a la Maternitat de Barcelona diria que és un dels pocs llocs que ‘deixen’ tenir parts naturals (sense epidural i demés) allà dins. En molts hospitals: ni somniar-ho!!

2. míriam - 1 February 2007

Hola Núria!

Sí, m’ho havien comentat. A Figueres una peixatera diu que la seva filla, que està de tres mesos, anirà allà per això mateix. Aquí a Girona sembla que l’hospital Santa Caterina, que van inaugurar fa un any aproximadament, també és un dels pocs llocs on pots parir en aquestes circumstàncies. Li he de preguntar a la Cristina, que està bastant ficada en aquests temes. Fins aviat!

3. David - 1 February 2007

Salut!

Cuando estuve en Finlandia, recuerdo que me explicaron que las saunas (hay una por cada tres habitantes) sirvieron como paritorios hasta principios del siglo XX. Parece ser que todavía hay gente que mantiene esta costumbre, así que puedes pedirles consejo. :-)


*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image