jump to navigation

Racisme a l’Empordà January 22, 2007

Posted by míriam in : coses que passen, general , trackback

Pertinences cremades del immigrants de Torroella de Fluvià.

La setmana passada un poble de l’Empordà va viure un episodi lamentable de racisme. Es tracta de Torroella de Fluvià. Ningú ho diria. Aquest poble a mig camí entre Figueres i l’Escala es troba ben a prop de viles com Sant Pere Pescador, que en determinades èpoques de l’any necessiten temporers per recollir fruita. En la majoria de casos, d’aquesta feina se n’encarreguen immigrants africans. La resta de l’any que no treballen, sobreviuen com poden per les rodalies esperant l’arribada de la temporada de feina. Un grup d’aquests temporers vivia justament a Torroella de Fluvià en una barraca abandonada situada en un camp de la localitat. Els veïns els ajuden donant-los mantes, jaquetes, ara cinc euros, ara deu euros… i diuen que són una gent ben tranquil·la.

Doncs bé, la setmana passada, ben d’hora al matí, aquest grup de set malinesos y senegalesos van veure atònits com el propietari de la barraca i l’alcalde de la població (segons les seves pròpies paraules) van arribar a la barraca, els van fer sortir i els van exigir que en traiessin fora totes les seves pertenences (menjar, roba, matalassos, estris de cuina, bicicletes…). Sense poder fer res més que plorar de ràbia, els immigrants no van poder evitar que el propietari els ruixés amb benzina les seves pertenences i després hi calés foc. Els immigrants, que només parlen francès, van insistir que l’alcalde era davant i ho va veure tot sense fer-hi res. Ell, en canvi, ho nega tot i fins i tot atribueix el foc als mateixos immigrants, que segons ell ho haurien fet per exigir diners.

Un grup de veïns del poble dóna crèdit a les paraules dels ’sense papers’, fins al punt que han portat el cas a SOS Racisme, i a més denuncien el caciquisme que viu el poble des de fa 25 anys, els mateixos que l’alcalde porta al capdavant de l’ajuntament. Asseguren que té tot el poble controlat, fins i tot el cens. I això els fa viure una situació de sicosi constant, fins al punt que alguns veïns han decidit marxar-ne.

Avui mateix un dels immigrants i un dels veïns de la localitat han anat a Barcelona a la seu de SOS Racisme. Tot plegat és bastant desagradable. Esperem que aquest cas no quedi impune.

Comments»

1. albir - 23 January 2007

De fet a l’empordà sempre es te molta sensació de tranquilitat pero de sobte passen coses.
Recordo la primer vegada que vaig anar a Colera, ja fa uns anyets, que va coincidir que la setmana anterior li havien fotut una perdigonada a l’alcalde…

Bé, potser passen coses a tot arreu, pero com que t’hi trobes tant tranquil, potser sobta mes quan et trobes segons que…

Cuida’t

2. míriam - 23 January 2007

Sí, sí… Recordo aquest episodi. Bé, de fet, si comencéssim a repassar històries entre veïns als poblets de per aquí n’hi hauria per escriure un llibre.

Fins aviat!

3. Xavi - 29 January 2007

De fet, tot i que no m’agrada gens generalitzar, la visió que tinc de la gent jove de camp sovint em fa por… Probablement la ciutat és un món ple de molts submóns i a vegades costa veure-hi més enllà del teu propi àmbit… però jo mai he vist tantes coses “heavies” com als pobles. Per cert, curiós el teu blog Míriam… jo que m’he passat dos anys escrivint sobre agricultura a la feina!!


*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image