Pelagos

viatges, cultura i solidaritat

La mà de Fàtima

Enviat per mesogio el dia August 6th, 2011

panoramica calpujarras

L’expulsió dels moriscos d’Espanya fa 4 segles és el context on Ildefonso Falcones situa la seva segona novel·la. La mà de Fàtima explica la història d’un jove morisc, Hernando, que oscil·la entre dues religions, la cristiana i la musulmana. Les seves peripècies comencen el s. XV amb la revolta de les Alpujarras i acaben amb l’expulsió dels moriscos el XVI.

Alpujarras 1

Al llarg del llibre vivim situacions d’extrema violència (potser massa) a causa de la guerra, barrejades amb l’amor i la lluita del protagonista. Es narren fets que van passar a pobles de les Alpujarras com Ugíjar, un enclau fort del àrabs, Valor, pàtria de Ben Humeya, assassinat a Laujar o Juviles, dalt de la vall.

Alpujarras 2

Quan acaba la guerra, Hernando se’n va a Córdova, on, al segle X havien conviscut les cultures jueva, àrab i cristiana. Capital d’Al Andalus l’any 716, tingué el màxim esplendor el 929, amb el califat. Hi vivien 250.000 persones i s’hi publicaven 60.000 llibres l’any. A la biblioteca d’Al-Hakam II hi havia 400.000 llibres; Abderraman I començà la construcció de la mesquita el 780. Només l’exercici metòdic de la crueltat i del recel el va mantenir en el poder, però fundà una ciutat que es convertí en la capital d’Occident. Abderraman II preferia l’amor i la literatura: entre el 828 i el 858 engrandí la mesquita (hi cabien 16.000 fidels). Després, els cristians hi van construir la catedral, la gran pifia.

guadalquivir

La lectura ens permet fer un repàs històric d’aquests fets. La rendició de Granada respectava molts drets, però 8 anys després, el cardenal Cisneros imposà la cristianització forçosa i violenta. Hernando intenta buscar els elements comuns a les dues religions per trobar la pau, però no ho aconsegueix.

mesquita cordova

No hem entès, però, que el malvat de la trama, Brahim, aguanti fins a la pàgina 676, perquè les 2 persones més properes, Hernando i Fàtima, tenien motius i ocasions per fer-lo desaparèixer molt abans. És difícil entendre com podien suportar tanta violència, que arriba a afartar, i no fer res.

fatima ma

La mà de Fàtima o Hamsa és un amulet protector que fan servir musulmans i jueus. Té forma d’una mà plana simètrica i 5 dits. A l’Alhambra de Granada, a la porta de la Justícia, a la porta de clau del primer arc hi ha cisellada a la pedra una mà de Fàtima, del 1348. La coprotagonista del llibre en duia una penjada del coll, que conserva Hernando fins al final.

Per situar-se en els antecedents del context d’aquesta novel·la, val la pena llegir un llibre d’Antonio Muñoz Molina, La Córdoba de los omeyas, Planeta, 1998

La mà de Fàtima, Ildefonso Falcones. Rosa dels vents, Barcelona, 2009. 923 pàg.

Deixa un comentari

XHTML: Pots fer servir aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.