Pelagos

viatges, cultura i solidaritat

Kavafis

Enviat per mesogio el dia October 4th, 2009

 kavafisÚnic recital d’una trentena de poemes de Kavafis a càrrec de Lluís Homar i Polydoros Vogiatzis, cadascun en la seva pròpia llengua, acompanyats per la guitarrarrista Varvara Gyra. Auditori de la Mercè. Girona.

El recital es va dividir en cinc apartats: l’edat, l’amor, la vida social i política, els somnis i la solitud. Alguns poemes s’han fet populars gràcies a Llach (Ítaca), Marina Rossell (Recorda cos). A nosaltres ens n’agraden molts altres, com el titulat Che fece… il gran rifiuto, on planteja que en un moment donat, cal dir sí o no, amb tot el que comporta si dius no. O La ciutat  on planteja que per molt que vulguis anar fora, la teva ciutat roman en tu. O aquell altre sobre el desig, Torna (torna sovint, i pren-me…), la Pregària (la mare del mariner mort, que espera), En tant que puguis, Murs

Nascut a Alexandria el 1863, Kavafis visqué uns anys a Anglaterra; quan el 1882 el Partit Nacionalista egipci es va fer càrrec del poder, anglesos i francesos bombardejaren la ciutat, llibvre kavafisels Kavafis fugen a Istanbul, on ell comença a escriure poemes i a col·laborar amb la premsa. Viatja a Grècia diverses vegades, després d’obtenir-ne la nacionalitat. De nou a Alexandria, el 1932 marxa Atenes per tractar-se d’un càncer de laringe, però mesos després hi retorna, on escriu el seu penúltim poema: Dies de 1908. Morí l’any següent, mentre treballava en el darrer, Els encontorns d’Antioquia. Està enterrat en el cementiri grec d’Alexandria. La casa on va viure es pot visitar, al mateix edifici on hi ha el consolat de Grècia. Llibres, fotografies, un despatx, l’habitació… i una veu femenina que va recitant poemes seus.

A casa tenim dos llibres de poemes seus editats el 1978, en català i grec, un traduït per Carles Riba i l’altre per Alexis E. Solà, dues joies, editats per Clàssics Curial.

Deixa un comentari

XHTML: Pots fer servir aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.