jump to navigation

Té un nom que el sap tothom… Vaga General. May 20, 2009

Posted by marc12 in : Treball , trackback

El passat divendres 15 de maig de 2009, a Donosti, més de 30 sindicats del món van donar suport a la convocatòria de vaga general a Euskal Herria, que tindrà lloc el dijous 21 de maig, encapçalada pel sindicalisme nacional i de classe basc.  El document de suport que es va signar en aquesta trobada convocada per LAB, el trobareu aquí: Document de solidaritat amb la vaga general del 21 de maig al País Basc

Aquest document un reconeixement a una sortida de la crisi diferent a la plantejada pel neoliberalisme i pel social-liberalisme, les ideologies dominants a la Unió Europea malgrat que des de molts àmbits (estudiantils, sindicals, polítics i socials) de l’esquerra europea creiem que sense el capitalisme podem viure millor.

Als Països Catalans la campanya “Que la crisi la paguin els rics” ha impulsat una proposta unitària de vaga general per mostrar el malestar de la classe treballadora davant d’aquesta crisi que ens haurem de plantejar tots i totes com portar-la a terme.

Una vaga, segons el Diccionari de la Llengua Catalana, és una cessació voluntària en el treball per part dels/les empleats/des assalariats/des amb vista a obtenir de l’empresa algun avantatge relatiu a millores de les condicions de treball: millores del poder adquisitiu real, millores del temps de treball, millores en beneficis socials, etc.

cartell_estat_excepciI si a aquesta cessació voluntària del treball, estan convocats/des tots/es els/les assalariats/des de les empreses d’un territori, indiferentment de la seva activitat (indústria, administració pública i serveis) i amb un objectiu sociolaboral: modificar la legislació laboral i social aplicable en tots els sectors econòmics i en benefici d’un suficient Salari Mínim Interprofessional, d’una distribució del temps de treball igualitari entre tothom (35 hores), d’una millor i més amplia protecció social (de l’atur i de la jubilació per exemple), per una política econòmica que persegueixi una creació d’ocupació de valor afegit i neta ecològicament, etc., és quan diem que és una vaga general.

En aquesta situació, de vaga general, ens la juguem tots i totes. I tots els centres de treball són importants. Els polígons industrials, les àrees de negoci, els eixos comercials, etc. són camps de batalla en les que els/les treballadors/es han de plantar-se i afegir-se en aquesta mobilització de millora i canvi en la legislació laboral i social, una millora i canvi que és per ell/a i per tots/es nosaltres, sense distinció.

La convocatòria d’una vaga general és un pols de la classe treballadora davant els atacs que des del món econòmic i polític es realitzen contra ella. La darrera vaga general, el 20 de juny de 2002 va ser un èxit. No es va moure ni un mitjà de transport, els centres de treball van estar tancats i els piquets de vaga van prendre el carrer tot el dia. Però els de sempre, al final, van signar un pacte amb el PP que va maquillar el decret de reforma del mercat de treball d’aquell any.

S’imposa novament una crida a una demostració col•lectiva de la classe treballadora aturant l’activitat econòmica als Països Catalans. Perquè sense nosaltres aquest sistema no funciona i és hora de reivindicar el nostre paper pel seu funcionament. Potser estem lluny de posar data a la convocatòria de vaga general però, el convenciment no ens ha de faltar per portar-la a terme.

Però per fer-ho necessitem inajornablement que la classe treballadora dels Països Catalans s’afegeixi i participi en el sindicalisme nacional i de classe. Sense organització no hi ha mobilització possible, no hi ha espontàniament sense l’espurna que encengui aquesta necessària vaga general. Com deia Karl Marx al Congrés de la I Internacional: “L’alliberament de la classe treballadora serà obra de la mateixa classe treballadora”.

 

cartell_csc

Comments»

1. kropotkin - 4 June 2009

Estic d’acord comandant Basset , en que la vaga és una eina molt poderosa per recuperar terreny perdut en termes de drets laborals, econòmics i socials. Però amb el teixit sindical del nostre país de moment és pràcticament impossible que aquesta eina serveixi per alguna cosa. Un teixit sindical prim, desmembrat, al servei de la patronal i molt poc operatiu. Només a Euskalerria amb LAB com a sindicat fort i majoritari es pot pensar que la vaga pot esdevenir una eina poderosa.
Continuarem lluitant comandant.
Salut!


*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.