Preparant-nos per al moment del part

Enviat el 1 February 2007 per Lola Márquez.
Categories: 1. Infants.

prepart.jpg

Hi ha poques experiències al llarg de la vida que siguin tan signficatives i impactants per a una persona com el naixement d’un fill. El fet de convertir-se en pare o mare es mencionat per la majoria dels adults entre els esdeveniments més importants de la seva vida. El procés de la maternitat constitueix un d’aquells moments en la vida de la persona que suposen un canvi a nivell individual i familiar. Mentre la dona experimenta els canvis a nivell corporal i emocional propis de la seva gestació, el pare ha d’acceptar la realitat de l’embaràs i del nadó, obtenir reconeixement com a pare per part de la seva companya i del seu entorn, a més de començar a desenvolupar el paper d’un pare que participa, pel qual sembla no existir un model ben establert. Home i dona com a persones i com a parella deuen afrontar noves exigències i adaptar-se a les noves tasques, per la qual cosa és necessari un desenvolupament cognitiu i emocional.

Un dels objectius de la preparació maternal és ajudar a les parelles a adquirir els coneixements i les habilitats necessàries per afrontar la maternitat. En la mida que tots aquests coneixements són compartits també pel pare, aquest pot sentir-se més implicat i, alhora, capaç de prendre les decisions necessàries que implica el procés de l’embaràs així com, mes tard, la cura del nounat. Un pare pot beneficiar-se així de tots els avantatges que el curs de preparació al part suposen per a la mare, de manera que pugui participar en la cura de la mare i del bebè durant l’embaràs i després del part. També aprendrà a gaudir de manera més activa del moment del part, no solament com un observador, i compartirà experiències amb altres pares, enriquint el contingut del curs amb les seves aportacions. La seva figura és tan necessària com la de la mare. Els dos han de conèixer el seu propi paper en aquesta nova aventura. Les matrones troben pares desbordats que volen ajudar i no saben què se’ls demana. És possible que els homes necessitin reflexionar sobre el seu paper com a pares, al marge d’estereotips. El professional pot afavorir que els pares participin en tot el procés i ajudar-los des del principi a desenvolupar la seva paternitat satisfactòriament.  És una manera d’establir els vincles afectius necessaris per part dels dos progenitors de cara al bebè que esperen des del moment de la concepció i durant tot el procés de l’embaràs, el part, el puerperi i el creixement de l’infant.

Avui dia, en els hospitals públics ja s’ha posat en marxa el fet que el nounat romangui al costat de la mare des del naixement i que l’alleti a demanda cada vegada que ho sol·liciti. Això, normalment no passa en les clíniques privades, on encara, es creu que la mare ha de descansar i mantenen el seu fill a la nursery i només li porten a les hores que els professionals creuen que el nen necessita menjar. Si bé el treball del part és esgotador, és més recomanable que tant la mare com el fill no se separin perquè d’aquesta manera s’ajuda a seguir amb l’establiment del vincle afectiu que ja s’ha format des del moment de la concepció. Els hospitals públics haurien de tenir en compte també, que no solament és la mare la que fa aquesta tasca, sinó que haurien de preparar una habitació, encara que fos compartida, on el pare pogués estar amb la mare i el seu fill durant les 72 hores que normalment se sol estar, si el part, ha estat un part sense cap complicació. Molts pares no es queden perquè els hospitals només ofereixen una cadira per a “l’acompanyant”. Cal entendre que tant per a la mare com per al nounat és imprescindible que estiguin els tres junts.

Sense comentaris.

Deixa un comentari

Els comentaris poden tenir xhtml. El nom i l´email són requerits (l´email no serà mostrat), i la web és opcional.
*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.