Bloc Comellas

Bloc personal de Joan Comellas

Jo confesso

Enviat per J.Comellas el dia March 20th, 2012

Considero en Jaume Cabré un dels millors novel·listes catalans; probablement sigui el millor dels que actualment publiquen.  També és el més internacional de tots, el més traduït i més conegut fora del principat, amb un volum de vendes considerable en el nostre país i fora. Puc parlar de les novel·les que li he llegit, totes magnífiques: Fra Junoy o l’agonia dels sons, L’ombra de l’eunuc,  Senyoria, La teranyina i Les vues del Pamano (les escric per l’ordre en que jo les he llegit).  Són novel·les verdaderament bones, extraordinàries; especialment per a mi Fra Junoy, L’ombra de l’eunuc, Senyoria i Les veus del Pamano.  

Jo confesso m’avorreix, em cau dels dits, és una llauna.

És probable que si no hagués llegit mai res de Cabré, no la trobés tan pesada. L’autor es repeteix; totes les seves giragonses i habilitats literàries es repeteixen i repeteixen en el llibre com si les mostrés per primera vegada i la realitat és que dóna voltes a trucs narratius arxiconeguts sense aportar res de nou, sense originalitat i, a més, fa trampes, trampes d’autor petit. Llegir aquest llibre per a mi és com mirar la façana d’un edifici i veure només les bigues, les canonades i l’estructura interior. He arribat a la pàgina 485 i em venen ganes de preguntar: “Senyor Cabré, ¿quan acaba la demo i comença la novel·la?”

He decidit tancar el llibre on sóc, a la pàgina 485 (en té 998) i ho deixo córrer; tant me fa com acaba, la història no té ni el més mínim interès.

Segueixo pensat, malgrat tot, que en Jaume Cabré és un gran escriptor, al qual jo admiro, però Jo confesso  es per oblidar. Espero la seva propera novel·la. Llàstima els anys que triga! Espero encara ser viu…

Deixa un comentari

XHTML: Pots fer servir aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.