Creus del tipus 2A

Les creus que he classificat amb el tipus 2 són creus que han estat executades amb la tècnica de percusió directa i que mantenen una secció en forma d’”U”. Les diferents formes d’aquestes creus, caracteritzades per la proporció i situació del travesser, fan que s’hagin de classificar amb els subgrups A, B i C.

El tipus 2A té una forma que s’aproxima a la creu llatina, però amb el travesser situat prop del centre del pal i, generalment, en posició inclinada.

Aquesta forma es troba tant en llocs aïllats, en solitari, com formant part de conjunts de creus. La tècnica amb la que ha estat gravades, la forma i la ubicació situen aquestes creus en el context prehistòric.
16.02.2007

3 Respstes a “Creus del tipus 2A”

 1. ISIDRE ROMA ROS diu:

  A Cubells, a l’anomenada torreta del Donís, hi ha unes roques planes amb creus gravades a la roca i caçoletes i regatills. Si et sembla bé, les podriem anar a veure. ( Es una zona amb una suposada torre musulmana, l’antiga teuleria de Cubells i la bassa d’aigua de pedrissa.

 2. Xavier diu:

  Diria que les creus de la Torre del Moro o del Dionís són posteriors. Potser de l’epoca de la reconquesta. Tot i això no soc cap expert, i podrien ser més velles.

 3. Ramon I. Canyelles diu:

  A la roca de la Torre del Moro, anomenada la Roca Plana de la Lluna Plena en el llibre “El Romànic de la Noguera” de Vidal Vilaseca, hi ha una creu central gravada amb la tècnica del repicat, és a dir, picant amb una pedra sobre la roca per fer la inscultura. Aquesta creu, al meu entendre, és prehistòrica com ho són els gravats cupuliformes que completen el conjunt de la roca.

  La resta de creus, crec recordar que en són dues o tres, estan gravades amb una eina de tal accionada amb una eina percutora. Són creus modernes, de tall molt acurat, cristianes, probablement de l’època en la que calia cristianitzar els llocs de culte pagans.

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.