Creus del tipus 1

Les creus que he denominat com tipus 1, són gravats que generalment tenen forma de creu grega amb terminacions patades que ens indiquen una cronologia medieval. Generalment són creus que expressen la cristanització del lloc pagà prehistòric senyalitzat amb gravats de tipus cruciforme, cupuliforme i reguerons.

Aquesta forma que esta treballada amb burí, en tots els cassos trobats fins al moment està esbiaixada respecte dels punts cardinals, aquesta disposició dóna a entendre que la seva presència manifesta el rebuig a símbols cruciformes d’intenció religiosa pagana, gravats a la prehistòria i orientats segons els quatre costats principals de la rosa dels vents.

Aquest tipus de cruciforme és l’unic de l’àmbit de Refet que es troba en els tres tipus de suport: en les roques labials de les terrasses, en les pedres termeneres i en les pedres i roques cultuals.

15.02.2007

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.