Olor de creu

 

Si a l’entrada anterior parlava de la olor de les creus, aquesta n’és un clar exemple. Aquesta creu està gravada sobre una roca que estava coberta de mantell vegetal. La forma de la roca i la seva proximitat a la pedra de Refet em feien intuïr que sota de l’herbam hi havia d’haver una creu. Hi era.

Inicialment aquesta forma de creu em va originar molts dubtes en quant a la seva cronologia. Si bé la factura tenia la tècnica del repicat, la forma semblava moderna. La seva situació es a molts pocs metres d’altres gravats prehistòrics. Potser era una creu feta a l’Edat Mitjana per cristianitzar el lloc pagà?. El dubte es feia més gran perquè la marca de cristianització hauria d’haver estat entre els gravats de la pedra de Refet i no en una roca isolada a 10 metres d’aquesta.

Penso que ara estic en condicions de defensar l’antiguitat d’aquesta creu, a ran de la troballa d’un treball sobre la Incrucihjata, una roca amb gran quantitat de creus de l’Edat del Bronze situada a la illa de Còrsega on, entre altres formes hi ha aquesta mateixa.

De paral·lelismes de la zona de Refet amb la Incrucihjata, properament en presentaré un altre.

07.02.2007

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image