I tu, quant gastes?

El primer post que vaig escriure en aquest blog ja fa molt de temps, anava acompanyat d’una gràfica del consum elèctric a Espanya el dia anterior, on s’hi podia distingir una petita davallada de consum en un d’aquells minuts de protesta en favor del medi ambient, en contra del canvi climàtic o com se’n volgués dir. Tot plegat va quedar en no res, “ahir la gràfica ens ho va demostrar”, vaig escriure jo. Al cap de poc ho vaig esborrar, per reiniciar-ho més endavant tot estant de viatge.

Ara en convoquen una altra d’aquestes apagades, i resulta que és per la pujada del rebut de la llum! (Ah! Alerta! Ja ho veuen!) És pel 15 de Febrer a les 22h i durant cinc minuts. Cinc minuts em sembla bastant pretensiós, i el titular de la convocatòria, bastant espanyol: “Vamos a pasar del cabreo a los hechos”, diu. I jo de sobte em sento tot descoratjat.

Anava a parlar de la petjada ecològica però em penso que no cal, no? Encara que no sàpigues què és, qui l’ha inventada i perquè sí saps, de les coses que fas a diari, què és dolent i què és molt dolent pel medi ambient. Si o no? A aquestes alçades casi tot hauria de ser de lògica i més del mateix. Gastem més (energia, recursos, fins i tot diners) en tractar les aigües que en subministrar-les. Tenim els pobles i ciutats plens de contenidors de color groc. Sabeu què s’hi emmagatzema? Aire. Arriba un camió espectacular de l’ajuntament que toqui, carrega tot d’aire i se’n va, “con el aire a otra parte”, a la planta o deixalleria que toqui.

Està comprovat que en èpoques de crisi baixa el consum energètic. En totes les crisis, eh? No només ara. Però resulta que clar, baixa el consum d’energia perquè baixa el consum en general, es consumeix menys de tot. Mana l’economia, i a la llarga el consum puja. Sempre puja. Al planeta mai li toca fer de Banca, sempre perd. A casa tanquem cada dia més llums i aixetes, o anem posant bombetes de baix consum i difusors d’aigua, però quan anem de vacances oblidem els bons hàbits a casa, com a mínim pel que fa a energia i residus. Tot està en gràfiques, demostrant que només actuem per raons econòmiques.

El president d’Endesa també actua per raons econòmiques, i ja va sortir l’any passat dient que si no volíem apagades generalitzades i no convocades com les d’aquell estiu memorable a Barcelona, que tocava pagar.

Doncs pagarem. Canviarem de mòbil quan ens diguin, de roba quan ens diguin i pagarem quan ens diguin. Així, sense més. Ja posats a dir, posarem el Magatzem de Residus / Cementiri Nuclear on ens diguin, sense perills, encara que a mig portar bidons d’aquells que semblen caixes de pandora el vaixell se’n vagi a norris i el mar es torni fluorescent. Potser fins i tot ressuscita, ves. “No hay mal que por bien no venga”, va dir no se qui. Encara que aquest no se qui, probablement, no va viure al segle XXI.

Petjada Ecològica

Ja que ens explaiem amb el tema, em vull afegir a la colla de blogs i webs que tenen aquest vídeo com a enllaç. És nord-americà, vulguis que no són diferents, tot i que cada dia som més iguals. Si teniu temps i ganes ho mireu tot, si n’heu de triar només un agafeu el segon. Es tracta de pensar una mica en com funciona tot plegat al nostre voltant i més enllà, cosa que al cap i a la fi, a aquestes alçades, hauria de ser de lògica, i més del mateix.
Tot i així, jo seguiré insistint. Ho teniu a Youtube doblat en mexicà o en argentí, però jo subtitularia fins i tot els comercials de matinada! Ho deixo aquí.

Part 1

Part 2

Part 3

The story of stuff, la història de les coses! Prometen més vídeos ben aviat, potser acaben servint d’alguna cosa.

Story of Stuff

Va, sense voler fer-me pesat aquí us deixo, l’Eco-enquesta de la setmana!

· Llum, gas i aigua. No pensis només en el rebut, mira més enllà. L’amenaça de restriccions d’aigua es va notar en el consum, a veure si es torna un bon costum.

· T’has fixat mai en com deixes de bruta l’aigua, quan rentes?

· Pagaríes més per un electrodomèstic que consumeixi menys?

· Canviaríes part de la teva dieta pel medi ambient?

· Acostumes a anar sol/a en cotxe?

· Redueix, Reutilitza, Recicla, Repara, Repensa…

· Has llençat res últimament que encara funcionés?

No cal fer-ho tot a consciència ni ens hem de tornar ecologistes militants però tot i així, sense pressa i començant cadascú pel que li sembli més fàcil, podríem anar canviant alguns hàbits sense renunciar a res i que fins i tot probablement, només probablement, ens produiríen una gran satisfacció.
Jo, seguiré insistint.

child and kite

2 comentaris a l'entrada “I tu, quant gastes?”

 1. ricderiure ha dit:

  fletxa!!!!
  si tothom tingués la preocupació que tens tu otro gallo cantaria…
  ara que no siguis derrotista… a vegades em sorprenc de la quantitat de gent que es pren en serio les coses… la recollida selectiva, el consum d’aigua i llum… ara que tots tenim punts flacs.. (lu meu cotxe per ex.)
  jejeje apostols del medi ambient! `^_^´
  petons guapo!!!!

 2. La Fàbrica del Sol at El meu món ha dit:

  [...] a segona part del post I tu, quant gastes? I a la salut del vostre benestar i el del planeta, en poso uns quants a la vostra [...]

Pots deixar un comentari

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.