Barcelona

Barcelona és ja, i de llarg, la ciutat on he viscut més temps a la meva vida, deixant evidentment de banda el lloc on vaig néixer. Llàstima que hi hagi tants cotxes, que facin tant de soroll i tirin tant de fum. Jo preferiria una ciutat a base de bicis, tramvies, busos i taxis, per aquest ordre, premiant aquells últims que fossin híbrids o elèctrics. Busos turístics, tant de bo n’hi hagués la meitat.

Evidentment, Barcelona té l’altra cara: ciutat oberta al mar amb tot de barris on s’hi pot fer vida de poble. Parcs tan grans com muntanyes i tot de bars, restaurants, botigues i terrasses on fer-hi vida.

Si mirem el plànol de Barcelona, veurem principalment l’Eixample, dividit en dreta i esquerra (Antiga i Nova), que va ser la forma en que Ildefons Cerdà el 1859 va engrandir la ciutat un cop viscut allò de “¡Abajo las murallas!”.

La primera entitat elemental d’edificació per Cerdà era l’illa, “la manzana” i sabent que treballaria amb base quadriculada des d’un principi, val la pena recordar que la idea inicial era dividir els blocs en meitat parc meitat edificat, gosadia ràpidament descartada donat el preu del sòl d’aquelles zones verdes. De tots aquests carrers quadriculats i degut a la pressió que van fer els propietaris del territori, un carrer va ser més ample i alhora més important que la resta, conservant al mateix temps el nom del Passeig que unia la ciutat de Barcelona, amb la Vila de Gràcia. Val a dir que Sarrià es va annexionar a Barcelona el 1921.

Plano de los alrededores de Barcelona - Proyecto de su Reforma y Ensanche

Tot observant la ciutat encabida en el plànol, sorprèn el Nord a l’angle superior dret, i no senzillament on hi hauria el títol, que és al que estem acostumats. El raonament és molt senzill: les quadricules de l’Eixample, d’estar orientades igual que els punts cardinals, haguessin resultat en una façana Est que tindria sol de llevant, és a dir als matins, una façana Oest que tindria sol de ponent, és a dir tarda vespre, la façana orientada al sud que gaudiria del Sol durant tot el dia i la Nord, que per contra no en gaudiria mai. Això hagués resultat en un gran greuge de qualitat de vida i preu de l’habitatge exagerat, que va ser resolt amb antelació amb agudesa i simplicitat: amb el simple fet de girar els futurs blocs de pisos 45º respecte el Nord, es van obtenir dues façanes encarades a l’Est i dues a l’Oest, de manera que la meitat dels habitants de l’Eixample gaudirien del Sol al matí, i la resta a partir del migdia exceptuant els petits xamfrans on si, el petit xamfrà Sud gaudeix encara ara de tot un dia de Sol, i el Nord s’ha de conformar amb no veure’l absolutament mai.

Mereixen aquestes cantonades retallades un punt i apart, i és que quan l’Eixample va ser ideat no existien els cotxes, tot i que Cerdà, visionari com pocs, tenia molt clar que el transport de persones seria clau en l’urbanisme del futur, que ell concebí com a ferrocarril, vagons o vagonetes desplaçant-se entre els blocs de pisos que per força necessitarien angle per girar, i d’aquí les cantonades escapçades, que força útils resulten avui en dia a repartidors i particulars.

Culminant aquesta oda als punts cardinals tenim l’Avinguda Meridiana, paral·lela als meridians terrestres, és a dir que va de Sud a Nord, des del Parc de la Ciutadella passant per Glòries manté el rumb fins haver d’esquivar Sant Andreu i l’Avinguda Paral·lel, traçada d’Est a Oest, que s’allarga més enllà de la Plaça d’Espanya amb Creu Coberta i el Carrer de Sants. Aquestes dues artèries es creuarien al moll de la Fusta, al mig del mar, formant evidentment entre elles un angle de noranta graus.

Plànolbcn Beta

Si n’hi ha de coses que desconeixem del lloc on vivim. Està clar que ser-ne conscients mereix un esforç de lectura de llibres i de visites guiades, que com a mínim a mi m’acostumen a fer molta peresa.

Va, ens motivem?

Any Cerdà

El Pais - La gran excusa Cerdá

0 Respostes to “Barcelona”


  1. Sense comentaris

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image
 

Gener 2010
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
« Des   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pàgines

Traductor

botoTraductorGencat("ca-oc@aran", false); botoTraductorGencat("ca-oc", false);
By Incsub and rob