(des)ubiCAT

Cinema, educació, economia i tot el què hi vulgueu aportar

Lliçó: com destruïr una nació (i celebrem-ho, per favor!!)

Enviat per figueres el dia Febrer 20th, 2007

No només ens hem d’empassar una Constitució immobilista; un Estatut rebaixat; una OPA que no prospera únicament per criteris político-nacionals i no pas econòmics, com hauria de ser; un futbolista que és atacat per dir el què pensa, sense injuriar ningú, i a sobre diu la veritat; una sèrie d’energúmens que diàriament generen odi i creen confusió envers Catalunya i la seva gent; uns poders fàctics que neguen l’accés a certs llocs de poder només pel fet de ser català/catalana (per cert, i això no és discriminació?); un sistema econòmic que, dia a dia, llastre la capacitat econòmica i productiva d’una nació; un dret innegable, com el de l’autodeterminació, que sistemàticament és negat per a uns, i en canvi, els mateixos que ens el neguen el reclamen per a d’altres (Espanya reclama el dret d’autodeterminació del Sàhara, cosa que em sembla perfecte, però siguem coherents…); una separació de poders que sembla més aviat una comparsa; un decret que ens imposa més hores de castellà, quan realment l’idioma perseguit i en perill és el català (aneu al centre comercial més pròxim i mireu-ne els anuncis: “Movistar te abla“, “Ballantines: concurso de diseño de tablas de snow”, “Bacardi: Bebe con moderación” i un llarg etcètera); uns estudiants Erasmus que vénen a Catalunya per aprendre el castellà, només perquè desconeixen de partida que a Catalunya es parla el català; uns partits polítics que sembla que hagin perdut la força, les ganes de lluitar, i que es complauen amb la situació; un aeroport que té potencial per esdevenir capdavanter a nivell europeu i mundial però que és limitat per afavorir el seu competidor directe; unes competències exclusives en matèria d’educació establertes per la sacrosanta CE de 1978 per a certes Comunitats Autònomes, i no respectades per un simple decret executiu; una petició legítima, demanar etiquetatge i publicitat en la llengua pròpia del país on es fa aquesta publicitat, i com a resposta, 25 guàrdies civils i una sèrie d’anades i vingudes a l’Audiència Nacional de Madrid, amenaces des de molts sectors diferents i una feliç adolescència estroncada; un boicot econòmic envers certs productes només pel fet de ser d’on són; un suposat tren d’alta velocitat que no acaba d’arribar, i per quan arribi, el tren francès el duplicarà en velocitat; un litoral que era una veritable meravella, convertit en un desert d’edificis i ruïnes… I podria continuar. I molt.

No puc arribar a compendre com un poble, una nació, amb tanta història a les espatlles, és capaç d’oblidar, de rendir-se, de suportar tantes humiliacions i per més inri quan aixeca una mica la veu de seguida corre a demanar perdó. Reflexionem, que encara hi ha esperança, i molta.

Catalunya

Un comentari per “Lliçó: com destruïr una nació (i celebrem-ho, per favor!!)”

  1. Roger Diu:

    Crec que hi ha una paraula que resumeix molt bé el per què de tot plegat: alienació.
    Si la gent estigués més informada i sabés exactament el que passa, no hi hauria tantes persones disposades a empassar-se segons què. Ja sé que pot semblar una mica paranòic, però tenim muntat un sistema social i polític incomplet que permet coses tan curioses com que se’ns pixin cada dia damunt la nació i no traiem ni el paraigües, així com ens retallen cada dos per tres els drets dels treballadors, però som incapaços d’apostar per un sindicat combatiu.
    Davant la dificultat d’impulsar una democràcia directa, el sistema representatiu fa que els ciutadans dimitim dels nostres deures de participar i informar-nos i reduïm tota activitat política al vot cada 4 anys (o ni això!). Ens tapem els ulls per no veure els problemes i som incapaços d’unir-nos amb un col·lectiu per defensar els nostres drets, l’individualisme ja s’ha entès com un valor. I ja ho diuen: divideix i venceràs…

Deixa un comentari

XHTML: Pots fer servir aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>