(des)ubiCAT

Cinema, educació, economia i tot el què hi vulgueu aportar

Apocalypto

Enviat per figueres el dia Febrer 8th, 2007

Ahir vaig tenir la oportunitat de gaudir i patir, a parts iguals, en veure aquesta pel·lícula de Mel Gibson al cinema. Costa creure que hagi existit mai cap civilització amb una concepció de la violència tan elevada com la maia. De fet, el rigor històric del film és més que dubtós, doncs s’han exagerat brutalment escenes violentes i sanguinàries, només per mantenir un ritme trepidant i tenir l’espectador més expectant que res més.

Apocalypto
Deixant de banda la qualitat del film, que considero força elevada en certs aspectes (originalitat; aposta personal de Gibson, productor i director, de risc econòmic elevat; escenaris i realització força bons; actors i idioma totalment autòctons, fidels al plantejament de la pel·lícula) voldria destacar una crítica que vaig fer-me al sortir del cinema: com pot ser que tot desenvolupament humà, ja sigui a nivell econòmic, tecnològic, social o cultural, hagi tingut repercussions negatives per algun altre ésser humà? Com pot ser que tota la història s’hagi escrit amb la sang d’algun poble? És que l’ésser humà no pot evolucionar sense malmetre altres éssers humans? És a dir, en tot moment de la història en què hi ha hagut alguna gran civilització, més desenvolupada econòmicament, aquesta ha hagut de causar algun perjudici en altres humans, ja sigui a nivell individual, de poble, de raça, d’ètnia o de col·lectiu social. L’home i la dona han crescut aprofitant-se d’alguna manera dels seus iguals. És igual el moment, ja sigui l’època maia, com en el film, com la Revolució Industrial (indubtablement bona pel col·lectiu, però dolenta pel mal causat a molts treballadors), o les Guerres Mundials, o el colonialisme, o l’Imperi Romà. Però, de fet, no sé perquè m’extranyo… “l’home és un llop per a l’home” tal i com deia Thomas Hobbes, i sense caure en catastrofismes inútils, crec que tampoc estava tan equivocat.

Apocalypto 2

2 comentaris per “Apocalypto”

  1. Toni Aira Diu:

    Hola Sergi! Encantat de saber de tu. D’entrada ja coincidim en dues coses: Fa cosa de pocs dies que hem inaugurat blog i aquesta setmana hem anat a veure Apocalypto. Bé, no és molt, però tot és començar, oi? He llegit els teus posts i sé que tornaré sovint per aquí. M’ha semblat molt escaient la teva reflexió sobre la pel·li. Estem en contacte.

  2. Carles Diu:

    No és rigurosa, és una manipulació, però per davant de tot és malaltissa. Quan la vaig veure em vaig quedar sorprés de constatar que no hi ha ni un moment de pau. És una película pròpia de adictes a la violència i manipuladors racistes. El maia no va ser un poble de bonassos però tampoc ho va ser l’hitita, ni el grec, ni el romà, ni el babilònic, ni el persa… ni ho és EEUU, ni el Regne Unit. A banda el que s’explica és una exageració del que van dir els invasors espanyols en les seves cròniques, que ni entre ells s’aclaraven en relació als sacrficis i la violència. Sorprén que gent tant tocada del bolet com Gibson puguin fer produccions com aquesta, sorprén mes que res perquè vol dir que algo no funciona en el nostre mon actual. Dins de 200 anys faran una peli on els anglo-USA per nadal tiren cada any bombes atòmiques a dojo per celebrar el hoohoohoo, fan campionats de bombardejos massius, tenen Guantánamos a cada estat, els Abu Graibs son com un circ per a ells… Us imagineu? Potser ho fa un Gibson wahabí. Que trist i fastigós.

Deixa un comentari

XHTML: Pots fer servir aquestes etiquetes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>