Sant Baldomer

Wikipèdia arreplega que la denominació de falles correspon a les construccions artístiques de materials combustibles en el seu conjunt, que representen figures conegudes com ninots i composicions d’elements. Al llarg de la història els materials han anat evolucionant, però tradicionalment, estos ninots eren de paper, cartró i fusta. Actualment les figures més voluminoses es fan de suro blanc, ja que permet formes més lliures i de major grandària.

D’altra banda, ben és sabut que en la cremà es commemora el canvi de solstici, abandonant l’hivern per donar pas a la primavera i va ser el patró dels fusters el que va donar nom a la festa.

Estes afirmacions no diuen res, i molt menys als fallers, que ho coneixen en exactitud, uns més que d’altres, i fan nom d’estos fets afegint crítica a les seues creacions pensant que el foc es portarà l’objecte de la crítica. Però, pot ser algú deixarà d’entendre res si parlem de Sant Baldomer, en compte de Sant Josep, ja que Baldomer era ferrer i va ser proclamat patró dels ferrers. També un home humil i senzill, però diferent…

Fet l’aclariment, no caldrà consultar la RAE, després de tots el canvis que està duguen a terme, però segur que trobarem que la falla és un conjunt de figures de fusta i cartró que caricaturitzen i ironitzen sobre personatges o fets d’actualitat i que es cremen públicament a València la nit del 19 de març, festa de Sant Josep.

En tanta definició prou evident, difícilment podem parlar d’excessos si no et quedes a la cremà d’algunes falles. Caldrà preguntar a la brigada de neteja de l’Ajuntament, si a banda d’excessos de cendres i embrutisca, hi ha alguna cosa més…

La resposta la troben en la justificació de la seguretat dels monuments plantats al carrer, ja que per pujar més de 30 metres sense perill per als visitants, els artistes fallers utilitzen estructures de ferro. Si de ferro!. Així, el gremi descansa més tranquil i reduïx cost de producció, encara que baix les cendres de la cremà calga tallar estructures metàl·liques en ferramentes especialitzades, per part del servei de neteja.

No està prohibit gastar este tipus de materials i segons els artistes es moltíssim més econòmic que una estructura de fusta. Malgrat això, la cremà no lluïx igual quan queden, després de desaparèixer els ninots, unes bigues de ferro en peu i l’estructura de la falla no cau mai a terra. (Sant Baldomer front Sant Josep)

Per tant, serà possible trobar com assignatura del currículum del futur curs d’artistes fallers, “Les estructures metàl·liques. Aplicació pràctica” o “Ingenieria de las estructuras metálicas”, com es va sentir a Veus de Festa del divendres 26 d’octubre de 2010…

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/H_0TyM8loxI" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Pots deixar un comentari

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.