Converses Les Falles a La Nau

En la seua tercera edició estiguérem presents a les Converses Les Falles a La Nau, el dilluns 19 de novembre en el tema “La sostenibilitat de les falles”. La sostenibilitat ambiental, amb la intervenció de Joan Francesc Àlvarez (Químic), Víctor Belloch (Biòleg i tècnic en educació ambiental), Amando García (Universitat de València. Membre de la Societat Espanyola d’Acústica), Emilio Tamarit (President Falla Lepant-Guillem de Castro), Alejandro Santaeulalia (Artista faller) i moderant Ferran Garcia (Periodista).
Bona presentació de taula i millor moderació, que ens va introduir a la temàtica i ens va fer participar.
Després de sentir-los a tots jo continue preguntant-me, quina responsabilitat tenim les comissions a l’hora de contractar un artista que talla el carrer 4 dies abans per problemes de grua, o de deixar les llums enceses durant més temps del que pertoca…
S’obriren vies per fer sostenible la setmana fallera i millor dit, l’exercici complet, des de trobar plàstics sostenibles, com ara un polímer que ix de la taronja (un plàstic molt semblant al suro blanc, però sense contaminar), fins aplicar la normativa ISO 14001 a les comissions falleres… idees per a començar a somiar?. La creïlla es va llançar, veurem qui l’arreplega, però tal volta cal fer un estudi seriós de sostenibilitat a la festa.

Al dia seguent, el 20-n parlaren de “La sostenibilitat de les falles”. La sostenibilitat social, amb la intervenció de, Antonio Pla (vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns de València), Daniel Buj (president de la Interagrupació de Falles), Josep Boix (vicepresident quart de la Junta Central Fallera, responsable de l’àrea de Participació Ciutadana i Festiva), Francisco Pérez Puche (periodista), moderats per Daniel Borràs (periodista, redactor del diari El Mundo).
Es una pena però em va decepcionar prou el debat, massa justificatiu i poca profunditat, però pitjor portar per Daniel Borràs, que no va saber centrar cap qüestió i va deixar massa obert el contingut on Pérez Puche estava en la seua salsa, sense voler entrar en el problema reial.
El que més pena em dona, no s’haver perdut l’oportunitat de fer-ho, sinó que es quedara una dona major sense contestació veritable… ella encara pensava que l’Ajuntament anava a prendre mesures, per controlar les vies d’emergència, els mínims de control i que s-encarregara de fer complir la llei, encara que siga d’altres Administracions.
Crec que tirant balons fóra, mai farem una festa sostenible, mai tindrem la tranquil·litat de no molestar més del que és col·lateral a una festa.
En resum, som els fallers, ja que l’Ajuntament no ho farà, els que haurem d’exigir al pirotècnic que complisca les lleis del delegat de govern, no deuríem tallar els carrers fins que no fera falta de veritat, podríem pensar en llums ecològiques, en assegurar que a la nostra demarcació qualsevol malalt podrà eixir en una ambulància sense cap problema o que puguen accedir els bombers

No sabrem el nom de la dona però espere no saber tampoc el del senyor que va parlar més, un faller del públic que havia estat a Alcoi i li feia més por els trons d’allí que els de les falles,… i no vam poder fer la pregunta… el que paga mana. Doncs, son les comissions les que haurem de posar-nos durs i controlar o la festa serà incontrolable.

Salutacions

Pots deixar un comentari

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.