Els gegants de Bilbao

La tradició gegantera de Bilbao es remunta al 1654, on quatre gegants apareixen citats en un Llibre de Comptes de la Confradía del Santísimo Sacramiento de Santiago. A partir d’aquí, tenim diverses informacions sobre aquests gegants o d’altres posteriors: concretament del 1797 i del 1852 (quan la quitxalla de Bilbao els va posar nom, alguns dels quals encara perduren, com don Terencio i doña Tomasa); i una notícia prou important l’any 1854: la creació del Gargantúa, la figura que s’empassa els nens des d’aleshores durant els dies de l’anomenada Aste Nagusia.gigantes-bilbao.jpg

Durant el transcurs del temps, la comparsa originària de quatre gegants ha anat canviant, tant de figures com de personatges representats. Actualment, la comparsa està formada per don Terencio i doña Tomasa, l’Aldeano i l’Aldeana, l’Inglés i la Bilbainita, el Minero o Ferrón i la Cigarrera de Santutxu, la Carguera i el Marino, i Zumalakarregui i Isabel II i el Pitxitxi i la Mina, els gegants de l’Athletic de Bilbao incorporats a la comparsa el 1998, any en què es renoven totes les figures, que són les actuals, obra de Jose Ignacio Ubieta, que les va realitzar inspirant-se en les figures originals estrenades el 1980, obra de Pedro Goiriena, de Cómicos de la Legua.

gegants-antics-bilbao.jpg

Des del 2008, any en què es va celebrar el 30è aniversari de l’Aste Nagusia, els gegants del 1980 estan exposats al claustre del Museo Vasco durant les festes. Les figures originals són impressionants, tant de confecció com de mida, i val realment la pena dedicar-hi un petit viatge per veure’ls en primera persona. De la mateixa manera, l’espectacle que ofereixen els gegants actuals amb els seus balls, acompanyats dels capgrossos (que encara conserven la tradició d’”estomacar” la quitxalla i els no tan joves amb bufetes de porc inflades) és molt atractiu. Entremès

Pots deixar un comentari

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.