Nous gegants per a Fítero (Navarra)

Amb motiu de les festes patronals de San Raimundo, la vila de Fítero va estrenar el passat 12 de març els nous gegants de la Cueva de la Mora: el Cristià i la Mora, que representen els protagonistes d’una de les dues llegendes romàntiques que Gustavo Adolfo Bécquer va escriure el 1863 durant la seva estada a Baños de Fítero. Les figures són obra d’Aitor Calleja, que ha comptat amb la col·laboració de Carmen Izco en la confecció dels vestits, i de Nicolás Navallas Martiz, llauner de Sangüesa, en la realització del casc del gegant. El Cristià fa 3,65 m i pesa 46 quilos i la Mora fa 3,50 m i pesa 43 quilos.

Els nous gegants corresponen al cavaller cristià, senyor del castell de Caparroso, i la donzella mora, filla de l’alcaid del castell de Tudején. Al segle XI, ambdues poblacions –Caparroso i Tudején– eren les dues fortaleses més importants de la frontera dels regnes de Pamplona i Saragossa. Els pamplonesos van conquerir el castell de Tudején poc abans que, en represàlia, els musulmans que van sortir de Tudela conquerissin el castell de Caparroso i provoquessin la signatura de les paus entre ambdós regnes, que es va resoldre amb la devolució dels castells als seus respectius propietaris. Aquest marc històric va ser el context on Bécquer va situar la història amorosa entre el cavaller cristià i la seva estimada mora a la qual, poc abans de morir, va intentar batejar però que sembla que no ho va aconseguir. Des d’aleshores, es diu que l’ànima de la mora encara és a les proximitats de les ruïnes del castell de Tudején, i surt totes les nits de la famosa cova en recerca d’aigua del riu Alhama, amb la qual sadollar la set del seu estimat ferit de mort.

Si cliqueu aquí podreu veure un vídeo de l’estrena dels gegants…

Gerard Pouget

0 Respostes to “Nous gegants per a Fítero (Navarra)”


  1. Sense comentaris

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image
MÈs Tradib‡nners:

Categories

Contactar

Si voleu contactar amb nosaltres o enviar-nos notícies per publicar-les, ho podeu fer a l’adreça entremesos@gmail.com

 

Maig 2011
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
« Abr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.