Nous gegants amb motiu del VIII Centenari de la Corunya

El passat dissabte 2 d’agost, la Corunya, amb motiu del VIII Centenari de la Fundació de la Ciutat, fou testimoni de la recreació del mite fundacional de la vila a través d’un gran espectacle –coordinat per les empreses Troula i Artestudio– amb xanquers, actors, malabaristes, empassafocs i músics, i protagonitzat per dues figures gegants: Hèrcules i Gerió, que sortien al carrer en aquell esdeveniment per primera vegada.

Els gegants Hèrcules i Gerió, dues figures mòbils de 4,30 m d’alt per 2 m d’ample i 70 cm de fons, tenen una estructura interna de ferro i un complex mecanisme intern de politges i molles que permet la manipulació interna dels seus moviments a càrrec de dues persones. Els gegants, construïts per l’empresa Cromlech, s’han realitzat amb una tècnica que barreja el modelat, buidat en silicona i talla directa en porexpan d’alta densitat, tot recobert amb resines epoxi i fibra de vidre. Estan pintats amb aerografia per aconseguir un major realisme i vestits d’època.

Una de les llegendes més populars vinculades a la creació de la ciutat és la del combat entre Hèrcules i Gerió, relacionada amb l’edificació de la torre-far i amb la construcció d’una ciutat que rep el nom del seu primer habitant: una dona anomenada Crunia. La popularitat d’aquest mite va fer que des del segle XVI, a l’escut municipal, juntament amb la torre d’Hèrcules, aparegués el cap de Gerió. D’aquell segle és també un dels escuts en pedra més antics que es conserven de la ciutat (situat a l’escala noble del Palau Municipal i una còpia a les muralles del Jardín de San Carlos). Inicialment representava el cap coronat de Gerió, però possiblement en la primera meitat del segle XVII, el cap fou substituït per la calavera.

Segons ens explica la llegenda, un rei molt poderós d’Esperia (Península Ibèrica) anomenat Gerió havia conquerit la terra a la força i tenia turmentats tots els homes d’aquella zona perquè havien de donar-li la meitat de les seves pertinences i si no ho feien, els matava. No s’atrevien a anar-hi en contra perquè no hi havia qui els defensés. Quan van saber que Hèrcules venia cap a Esperia, li van demanar que els ajudés i que a canvi li donarien tota la terra. Hèrcules hi va anar i va dir a Gerió que la gent no tenia motiu per patir, i que lluitessin els amos, un contra l’altre; i el vencedor, guanyaria tota la terra. Lluitaren durant tres dies, i finalment va guanyar Hèrcules, que tallà el cap a Gerió. Hèrcules manà fer en aquell lloc una gran torre  -posà el cap de Gerió als fonaments- i una ciutat. El primer poblador que va anar-hi fou una dona anomenada Crunia, i per això es posà aquest nom a la ciutat. Gerard Pouget

0 Respostes to “Nous gegants amb motiu del VIII Centenari de la Corunya”


  1. Sense comentaris

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image