Els gegants de Castellvell del Camp

El Joaquim i l’Anna, els gegants de Castellvell del Camp –la construcció dels quals fou subvencionada pels ingressos obtinguts en diverses edicions de la Festa de la Banya– estrenaren imatge durant la passada edició d’aquesta popular festa pròpia de Castellvell del Camp. Concretament, aparegueren en l’acte que dóna el tret de sortida a la celebració, la cercavila del dia 27 de desembre, a dos quarts d’onze de la nit, acompanyats pels Timbalers de Castellvell.

imagen-098.jpg

Els gegants van presentar el resultat d’un procés de renovació consistent en la restauració de les figures –construïdes per Rufino Mesa– a càrrec de Dolors Madico i la confecció de nous vestits.

La Festa de la Banya –que se celebra pròpiament el dia dels Sant Innocents, el 28 de desembre– té l’origen en els tributs –anomenats banya– que es feien pagar per passar pel terme de Castellvell. Les primeres referències d’aquesta celebració ens diuen que el 1854 ja se celebrava, tal com cita Andreu de Bofarull. Durant uns anys la Festa de Banya es va perdre –des del 1932–, però es recuperà a càrrec dels joves de la vila l’any 1984. Avui dia, tothom qui paga la banya el 28 de desembre té dret a un bon esmorzar: una torrada amb cansalada, llonganissa, arengada i oli nou. Gerard Pouget

0 Respostes to “Els gegants de Castellvell del Camp”


  1. Sense comentaris

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image