La Cucafera de Reus engega motors

180px-cuca_fera-copia.jpgDesprés de molts mesos de preparació i recerca, l’Agrupament Escolta i Guia Ben Enllà organitzarà el primer acte públic on presentarà el seu projecte: la creació de la Cucafera de Reus. L’acte se celebrarà el proper dissabte 23 de febrer a la plaça de les Peixateries Velles de Reus, i consistirà en una xocolatada i tallers i jocs que tindran com a nexe d’unió la figura de la cucafera. De moment, es desconeix com serà la figura, però s’ha avançat que durant el dia oferirà caramels i durant la nit escopirà foc. L’encarregat de construir la peça serà l’escultor Emili Solé, mentre que la indumentària de la Cucafera serà confeccionada pel Barato. De la música se n’encarregarà el músic Xevi Capdevila, que compondrà un ball i una marxa propis per a la peça.

imagen-130.jpg

La cucafera és una peça del bestiari festiu tradicional que evoluciona a partir del mite del monstre i que, per tant, simbolitza el mal, encara que avui dia aquest caràcter s’ha perdut força. De cucaferes n’hi ha de dos tipus:

1) la que és representada com una mena de cuc, amb un cap d’escultura i un llarg cos de roba, dins el qual es posen els portadors i que escarneixen el moviment (seria el cas de la Cucafera de Puigpelat o la Zeuzera Pyrina del Morell), que no té cap tipus de tradició històrica, més aviat és un element d’animació.

2) la que és representada com una mena de gran drac amb closca de tortuga, que antigament servia per obrir les comitives festives (les més paradigmàtiques d’avui dia són les cucaferes de Tortosa o la de Tarragona). Aquest tipus de cucaferes (també anomenades tarasques), són molt populars a l’Estat espanyol i a Provença, més concretament a Tarascó, d’on sembla que prové el nom de la figura.

20070506013455-tarasca3.jpgLa representació de les tarasques és molt diferent a la de les cucaferes del tipus 1, ja que tenen atribuïda una llegenda, similar a la catalana de Sant Jordi, en què un drac (anomenat tarasca) tenia atemorida la població, fins que Santa Marta el domà simplement amb les seves pregàries. La llegenda de Santa Marta ens queda una mica lluny a nosaltres, però en la geografia espanyola trobem multitud de representacions de la Tarasca amb Santa Marta al seu llom, com és el cas de Granada (on la santa cada any canvia la indumentària marcant la moda, tal com es feia antigament), Zamora o Toledo.

Esperem, doncs, que aquest nou projecte aviat sigui realitat i que serveixi per enriquir encara més el seguici festiu reusenc.

Gerard Pouget

8 Respostes to “La Cucafera de Reus engega motors”


 1. 1 Xarxa Tradiblog Feb 21st, 2008 a les 4.14

  Reus és de por. Serem la capital de les carcases. A mi em sembla bé, sobretot pel tema del foc a la nit. Penso que el Basilisc és una llàstima que no sigui de foc, però… Bon dia tingueu.

 2. 2 Dimoni banyut Feb 21st, 2008 a les 11.31

  Si us plau. Aturem-ho. Això no es podrà aguantar… Prou besties. Aviat haurem de muntar un zoològic. Acabareu mantant el seguici.

 3. 3 manhel Feb 21st, 2008 a les 12.43

  doncs si el seguici és massa llarg, amplieu el recorregut. Jo tinc la impressió que és el recorregut que és curt.

 4. 4 Jordi Feb 22nd, 2008 a les 8.01

  Si no et sap greu, hem publicat la notícia a balldediables . org

 5. 5 Entremès Feb 22nd, 2008 a les 8.11

  Cap problema, Jordi, si voleu publicar cap altre notícia del bloc, endavant també!

 6. 6 el dolent Ago 22nd, 2008 a les 10.26

  es una barbaritat tot plegat. el basilisc la muxiganga pastorets ara la cucafera,pero senyora regidora de cultura que fa voste? menys treure elements nous i mes cuida el que ja hi ha a la ciutat,que mols dells encara no an cobrat el conveni i molt dells sels i deu varis anys

 7. 7 JAUME Sep 1st, 2008 a les 8.31

  La cucafera i el ball de pastorests no es presentava per les festes de la Mare de Dèu de Misericòdia d’aquest any? He vist un abanç de programa oficial i no hi surt per enlloc ni la cucafera, ni el ball de pastorets. Algú em pot dir algo al respecte. Gràcies.

 8. 8 Javi Oct 9th, 2009 a les 13.01

  El ball de pastorets s va estrenar fa tres añs per les festes de sant pere i lañ que al 2010 surtira al segusi festiu gran.

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image
MÈs Tradib‡nners:

Categories

Contactar

Si voleu contactar amb nosaltres o enviar-nos notícies per publicar-les, ho podeu fer a l’adreça entremesos@gmail.com

 

Febrer 2008
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
« Gen   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.