Escamarlà? Quin Escamarlà?

Avui, Dimecres de Cendra, el Ball de Diables de Reus ha desvetllat tot el misteri que envoltava l’Escamarlà de Reus, l’hipotètic nou element festiu de la ciutat; i ho ha fet amb allò que més bé sap fer… Avui, l’Escamarlà de Reus ha estat cremat a causa del descontent de les màximes autoritats carnavalerofestives de la ciutat…

escamarla-2.jpg

La idea de construir una bèstia sorgí cap al prinicipi de novembre. A causa de les diverses insercions d’entremesos i balls al seguici festiu reusenc, s’inicià un debat popular sobre el creixement dels elements que participen a la Festa Major. La conclusió fou que ja no s’havien d’introduir nous elements, ja n’eren masses i dificultaven la dinàmica de la processó. Tot just per això el Ball de Diables de Reus proposà entre els seus membres la creació d’una bèstia inversemblant per criticar el creixement descontrolat del seguici reusenc; és a dir, volien fer una paròdia d’aquest sentiment ciutadà i recuperar la vessant crítica tan pròpia del carnaval.

escamarla-1.jpg

Després de l’estrena de l’Escamarlà, teòricament ningú havia de desvetllar el misteri, però el cas és que molta gent ja sabia el final d’aquesta bèstia; diversos mitjans de comunicació ho van fer públic abans que els organitzadors en donessin el permís… una llàstima perquè si una entitat munta un espectacle d’aquestes característiques, tothom hauria de respectar la seva posició, però bé…

Malgrat la curta vida d’aquest Escamarlà -que potser quedarà més en la memòria de tots que altres elements que seguiran sortint al seguici-, aquesta bèstia ens ha de servir per reflexionar sobre el model de festa que tenim. Una festa major és més lluïda segons el nombre d’elements que hi participen? Creieu que cal fer més pedagogia sobre què són aquests entremesos, què signifiquen, quin és el seu origen i per què continuen en les nostres festes? Em sembla que sovint es confonen conceptes, però la meva reflexió és: cada dia hi ha més elements festius i cada vegada hi ha menys gent que s’involucri en les entitats… si no tenim cura de la gent que tira endavant aquestes entitats i els elementes es queden, poc a poc, sense portadors, i els balls, lentament, sense dansaires… què passarà amb tot això? Hem de tenir cura per fer més gran la festa o per consolidar-la i fer-la extensiva a tothom? Què passarà amb la part musical si cada vegada introduïm més músics i no replantegem els entremesos més tradicionals (per tant, menys so) o amb formacions més reduïdes? Gerard Pouget

1 Resposta to “Escamarlà? Quin Escamarlà?”


  1. 1 Dimoni Encisador Feb 6th, 2008 a les 21.27

    Certament.

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image