Entremesos de quaresma

Un cop cremat el carnestoltes i acabada la disbauxa del carnaval s’inicia la quaresma, un periode de set setmanes d’abstinència i recolliment que precedeix la setmana santa. Entre les restriccions d’aquesta època trobem el fet de menjar carn, tenir a la vista qualsevol instrument musical o jugar a cartes.

Entre els costums per comptar aquest llarg període trobem diversos elements, però els més populars i estesos eren un gran bacallà sec, amb set bacallanets que en penjaven, o la figura d’una vella (coneguda amb nombrosos noms: Quaresma, Sarraïna, Patorra, Àvia Corema…) amb set peus. A mesura que passaven les setmanes, s’elimiava, en el primer cas, un bacallanet, i en el segon, un peu. Així doncs, quan la figura quedava obsoleta havia arribat la setmana santa.

A Reus, des del 2005 s’impulsa una activitat infantil on la figura de la Quaresma (cada any il·lustrada per un artista diferent) n’és la protagonista. Cada divendres d’aquest període, a les 10.00 h es celebra un acte d’animació infantil amb un personatge escollit que serra, a mesura que van passant les setmanes, cada un dels peus de la vella.

Però, com no podria ser d’altra manera, tenim constància de tres entremesos que representen aquesta tradicional figura de la vella en forma de gegant: a Valls, Maó i Ullastrell.

La Quaresma de Valls
L’any 1998, l’entitat vallenca Unió Anelles de la Flama va impulsar la creació en forma de gegant d’aquesta figura per aparèixer el dia d’inici d’aquest període: el Dimecres de Cendra. La figura, de 60 quilos i 3,50 m d’alçada, va sortir per primera vegada el 17 de febrer de 1988.

S’àvia Corema de Maó
L’Ajuntament de Maó l’any 2004 va decidir crear un gegant per tal de recuperar l’antiga tradició d’arrencar els peus de la quaresma. Així doncs, el 8 de febrer de 2005, el vespre abans de Dimecres de Cendra, fou estrenada i batejada s’Àvia Corema. La figura, de 65 kg 3,50 m, fou construïda pels mataronins Catou Verdier i Josu González. Des d’aleshores, cada dissabte de quaresma apareix s’Àvia Corema on, en un espectacle infantil, un dels seus peus és arrencat amb l’ajuda del Gran Pepot.

La Serralavella d’Ullastrell
serralavella.jpgA Ullastrell es manté viva la festa de Serralavella, prevista per al tercer dimecres de quaresma (aquest any el 20 de febrer), per celebrar l’arribada de la meitat del període quaresmal. La festa inclou una capta de la mainada del poble, agrupada en grups de vuit a deu nens que, amb un tronc i una serra, simulen “Serrar la vella” per anunciar l’equador del dejuni.

Així doncs, amb aquest ressò popular i amb l’ajuda de l’Escola Serralavella, el Taller El Drac Petit de Terrassa va construir la geganta que participa avui en dia en la festa: la Serralavella, una jaia amb set cames, un bacallà i un cistell amb una serra. Al cap dels anys, en veure l’èxit de la geganta, en contraposició a ella el 26 de març de 2007 s’estrenà el Bacus, un gegant totalment contrari a l’esperit de la quaresma, recreació del déu romà de la luxúria, que dansa anant de costat a costat, també obra de l’esmentat taller terrassenc.

bacus.jpg

1 comentari a l'entrada “Entremesos de quaresma”

  1. Festa romana « el cadafal ha dit:

    [...] març 25, 2010 per daninoble Un Bacus gegant, tret del bloc dels entremesos. [...]

Pots deixar un comentari

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.