Els Gegants Bojos de Solsona

El proper cap de setmana és carnaval, s’apropen dies de disbauxa i follia, i si parlem d’entremesos carnavalescos, el paradigma de referència a Catalunya és, sens dubte, la família de Gegants Bojos de Solsona, protagonistes del carnaval de la capital del Solsonès.

Els Gegants Bojos de Solsona són unes figures no massa altes, gens solemnes, amb els braços i mans lliures (plens d’espuma dura) que giravolten sense parar agafant així una velocitat espectacular i repartint mastegots a tort i a dret. Els integrants de la família boja de Solsona aparegueren, ja fa més de vint-i-cinc anys, com a paròdia grollera dels gegants protocol·laris solsonins.

bojos-solsona.jpg
L’origen dels gegants bojos cal buscar-lo en la reempresa del carnaval, després de la seva prohibició. El model de festa que recuperà Solsona el 1971 seguí la premissa de ser la inversió de la festa major: tot allò seriós de la festa gran es converteix en objecte de burla durant els dies de carnaval. Per aquest motiu, i amb la col·laboració d’un dels grans constructors de gegants catalans, el solsoní Manel Casserras, Solsona va crear els antigegants: el contrari de les figures solemnes.

Els primers gegants del carnaval arribaren el 1974, molt fidels als tradicionals solsonins, però l’any 1978 es quan es crea la figura que ha esdevingut la icona del carnaval de Solsona: el Gegant Boig. Per la gran acceptació que va rebre aquesta peça, el seguí la seva dona l’any següent, la Geganta Boja; el 1980 es creà el fill, anomenat Mocós (que, a més de repartir bufes també mou el cap de banda a banda mentre balla) i, finalment, va aparèixer la que completà la família, la filla petita: la Geganteta, l’any 1982. Tots quatre ballen sense parar amb l’acompanyament de “l’himne oficial” del carnaval de Solsona: la popular peça “El Bufi”, pasdoble del 1974 original del solsoní Joan Roure.

tofulnano.jpg

Els gegants bojos cada dia tenien més acceptació, i per aquest motiu es crearen més elements similars, tots obra de Manel Casserras, paròdia del seguici protocol·lari: el Xut (un mussol que escarneix l’àliga de Solsona, estrenat el 1981), el Tòful-Nano (dues figures espectaculars, una pujada damunt de l’altre que reparteixen cops de peu entre el públic, que s’incorporaren el 1983), la Draca (del 1984, paròdia del drac), els Nans (no cal dir res, amb unes mans planes articulades, del 1985), el Comte de l’Assaltu (un gegant eqüestre, del 1986, com a paròdia de la Mulassa i l’Antoniu Ricu), el Pep dels Oriols (en homenatge a l’escombriaire més antic de la ciutat), l’Olímpic (del 1987, en honor al nomenament de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics) i la Vaqueta (del 1997, com a paròdia del bou de Solsona), i més endavant es feren rèpliques de la família boja en miniatura (tasca que començà el 1989), per tal que els més petits poguessin gaudir de la festa en format menut.

Si voleu veure entremesos molt diferents i emportar-vos algun mastegot (servidor se’n va endur un de bo!), podreu veure la família de Gegants Bojos solsonins en l’arribada del Carnestoltes, el dijous de carnaval; la nit de dissabte a diumenge ballant al mig de la plaça Major o a l’enterrament del Carnestoltes, el Dimecres de Cendra. Si teniu sort, potser fins i tot podeu admirar el seu divertit ball propi! Gerard Pouget

Més informació a http://www.carnavalsolsona.com/ i http://perso.wanadoo.es/collagegantera/index.htm

1 comentari a l'entrada “Els Gegants Bojos de Solsona”

  1. En Miquel i la Montserrat obren uns dies intensos pels gegants de Molins de Rei | Viu Molins de Rei ha dit:

    [...] ciutat, com una paròdia dels gegants tradicionals de Festa Major que ja tenia Solsona. Tal com explica Gerard Pouget al Bloc dels entremesos, es tractava de fer del carnaval la festa oposada a la Festa Major, on tots els símbols [...]

Pots deixar un comentari

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.