L’Escamarlà de Reus

Tal com havíem anunciat, el passat dissabte 26 de gener Reus va donar la benvinguda al nou element festiu de la ciutat: l’Escamarlà, un entremès (osti, mai millor dit!) del tot original i que, encara que no és l’única figura festiva de bestiari que fa referència al mar (tenim peixos a Vallmoll, Bellmunt del Priorat i a Vilanova i la Geltrú, i un cavallet de mar a l’Hospitalet de l’Infant) sí que podríem assegurar que és l’únic element festiu crustaci català! Altra vegada Reus es posa a l’avantguarda de l’originalitat en el camp dels entremesos lúdics.

portadors-escamarla.jpg

Quatre dels portadors, fent estiraments abans de la presentació de la bèstia

L’element, de 4,40 metres de llarg i construït per la pròpia colla impulsora de l’animal, fou apadrinat pel Drac i la Víbria de Reus. La nova figura, però, a més de presentar-se en societat, va estrenar el “Ball solemne de l’Escamarlà”, amb la música de l’”Himne de Riego” i coreografia, respectivament, dels grallers i dels components dels Diables de Reus.

escamarla-de-reus.jpg

La festa de presentació s’acabà amb un berenar (de coca amb xocolata) i una cercavila que va sorprendre tothom que, quan veia un animal d’aquestes característiques passejant per Reus, es fregava, almenys una vegada, els ulls.

L’endemà però, l’Escamarlà ja va fer la seva primera sortida oficial fora de Reus en la celebració del 25è aniversari de la Colla Gegantera de Vila-seca. Els vila-secans van gaudir d’una esplèndida trobada de gegants, capgrossos i bèsties que comptà amb la participació de 32 colles, amb la participació destacada, a més de l’Escamarlà, dels gegants de Bagà, dels gegants Cultura i Treball, els capgrossos Primavera, Estiu, Hivern i Tardor i dels gegantons, totes vuit figures de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i de la Giulietta, la geganta de la Colla Els Petits Gegants de Reus (de la qual ja en parlarem més endavant), fillola dels gegants nous de Vila-seca, Galceran de Pinós i Donzella del Rescat.

Doncs, ara que a Reus ja tenim l’Escamarlà, ja podem tirar l’arròs! Gerard Pouget

6 comentaris a l'entrada “L’Escamarlà de Reus”

 1. isaac ha dit:

  Sublim.

  A mi l’arròs m’agrada sense bèsties, però com a entremès està bé sí.

 2. Jaume reus ha dit:

  Que poc que ha durat l’escamarlà.

  Quina llàstima… Tràgic final.

  Reus es mereixia un nou element festiu tan original com aquest.

 3. ... ha dit:

  ON ESTA LESCAMARLA NO A SORTIT NI A SANPERE NI A MISERICORDIA!

 4. sergi ha dit:

  ja no surt pobre¿??¿

  ja lan abandonat?¿?¿

  :(

 5. sergi ha dit:

  pobreeeeeeeeeeeeee,,

  no avia tingut temps ni de veurel

  kina llastima!!

  tan maco k era

  per kulpa dels de la comissio del putucul!!!!!!!

  io si agues estat alla m’hagués pres lescamarla…

  :’( sempre ta recordarem!!!!!!!!!!!

  :’(

 6. Ricard ha dit:

  pobret :(

Pots deixar un comentari

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.