Els gegants del Catllar

imagen-317.jpgEl 26 d’agost de 2006, el Catllar donà la benvinguda al Dalmau de Queralt i l’Elionor de Pallars, les noves figures que s’afegiren al Nicasi i la Joana, els antics gegants de la població.

Els nous gegants representen dos personatges històrics lligats a l’origen de la formació de la vila. Elionor de Pallars, senyora del Catllar, va néixer l’any 1430. Després d’una agitada vida emocional i social, el 6 d’agost de 1481, sense fills, amb un matrimoni difícil i amb molts deutes, va donar la baronia del Catllar al seu parent Dalmau I de Queralt, baró de Santa Coloma. Per aquest motiu els gegants duen escuts diferents: Dalmau du al pit el blasó dels Queralt, mentre que l’Elionor porta l’escut del Catllar a la part inferior posterior del vestit i el document de la baronia a la mà esquerra.

L’acte se celebrà a l’església de Sant Joan Baptista a càrrec de mossèn Josep Gil Ribas, amb l’assistència dels padrins, els gegants Moros de Tarragona i els gegants del Catllar, i dels testimonis vinguts de les poblacions de la Riera de Gaià, Alcover, les Borges Blanques i els Pallaresos.

En acabar l’acte del bateig, tots els gegants sortiren de l’església, i les noves figures estrenaren “El ball dels gegants del Catllar”, peça composta per Emili Sans i Lluís Sumoy amb una coreografia realitzada conjuntament pel Grup de Grallers i la Colla Gegantera del Catllar.

imagen-395.jpg

El Dalmau de Queralt pesa 58 quilos i fa 3,75 m d’alçada, mentre que la seva companya, l’Elionor de Pallars, pesa 53 quilos i fa 3,68 m d’alçada. Els nous gegants són obra de l’escultor reusenc Manel Llauradó, que comptà amb la col·laboració de Carme Cubero i Josep Maria Casas per a la confecció dels vestits amb roba procedent de l’establiment reusenc El Barato. Gerard Pouget

4 Respostes to “Els gegants del Catllar”


 1. 1 Lo Consueta de Reus Gen 26th, 2008 a les 15.03

  Si no tens res en contra, la setmana que ve us afegiré al Tradiblog. També penso dedicar un post al Bloc dels Entremesos, segurament demà al meu bloc Consueta. Apa que ha estat una bona idea. Salutacions amics.

 2. 2 Té la mà Maria Gen 27th, 2008 a les 5.39

  salutacions venim recomanats per la Consueta que està tots els llocs, és tremendo el paio !!

  salutacions des de Reus d’uns ganxets a un altre

 3. 3 Entremes Gen 27th, 2008 a les 15.44

  Ei! Moltes gràcies Té la mà Maria! Salutacions ganxetes!

 4. 4 Entremes Gen 27th, 2008 a les 15.45

  Consueta! Cap problema per afegir-nos al Tradiblog!

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image
MÈs Tradib‡nners:

Categories

Contactar

Si voleu contactar amb nosaltres o enviar-nos notícies per publicar-les, ho podeu fer a l’adreça entremesos@gmail.com

 

Gener 2008
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
« Nov   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.