La Papallona de Sant Pere de Terrassa

El 6 de juny de 1992, durant la Festa Major del barri de Sant Pere de Terrassa, va néixer la Papallona de Sant Pere: un insecte gegantí vingut per fer gaudir una bona estona a grans i petits, a les diferents festes i cercaviles tot refrescant-los amb aigua i animant-los a saltar i ballar amb els so de tabals, gralles i els “borinots” dansant al voltant de l’entranyable criatura.

papallona-terrassa.jpg

La Papallona, obra d’en Pep Ragà, ret homenatge a la senyora Rosa Mora, una persona molt estimada per la seva tasca al barri de Sant Pere. En Pep va elaborar una bèstia amb forma de papallona que reposa sobre un tronc, on es poden distingir roses i móres en referència al nom de la nostra amiga. Posteriorment, a fi de demostrar el gran afecte que se li tenia, el barri de Sant Pere va regalar a la ciutat una plaça on es pot llegir: “Plaça de Rosa Mora”.

Aquesta peça de bestiari es caracteritza per ser una de les poques bèsties dels Països Catalans que llença aigua en lloc de foc.

La Papallona consta de dues parts: el tronc i la papallona. La papallona es munta a sobre del tronc i es fixa ben fort. Si es vol fer moure una persona ha de passar dins el tronc com si d’un gegant es tractés. Un cop dins, es pot moure aquesta peça de bestiari alhora que es llença aigua a través d’una petita mànega que resta connectada a un dipòsit d’aigua que es pot posar i treure dins el tronc.

Tot i que la Papallona va ser creada i presentada l’any 1992, no va ser fins a un any després, el 1993, que va ser activa. Fou aleshores quan es formà una colla de joves que més endavant s’encarregarien d’ensenyar-la a tota la ciutat de Terrassa i així difondre una part de la cultura catalana. L’Associació de Veïns de Sant Pere va cedir la Papallona a un grup de joves engrescats a promoure activitats relacionades amb el barri. El grup estava format sobretot per una quinzena joves de diversos districtes de la ciutat de Terrassa i d’edats compreses entre els 14 i els 20 anys.

L’any 2006 la Papallona entra a formar part de l’Agrupació de Bestiari Popular i Festiu de Catalunya, estrena web i es forma el grup de músics Tocats de l’ala, integrat per grallers i tabalers.

Per a més informació podeu anar al lloc web de la Papallona de Sant Pere de Terrassa www.lapapallona.cat

* Text facilitat per Xavi Martí, membre de la Papallona de Sant Pere de Terrassa

1 Resposta to “La Papallona de Sant Pere de Terrassa”


  1. 1 Papallona de Sant Pere Gen 30th, 2008 a les 15.15

    Molt agraits per la col.laboracio!!!!!! de part de tots els membres de la Papallona de Sant PEre

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image