Els gegants neolítics de l’Espluga de Francolí

els-gegants-neolitics-de-lespluga-2.jpg
Després de temps d’incertesa entre el grup de portadors dels gegants de l’Espluga de Francolí, durant la Festa Major de 2006 es presentà la Colla Gegantera de la vila, formada per unes deu famílies.

Entre les propostes de la nova entitat hi havia la restauració dels gegants Ponç Hug i Beatriu, a causa del seu mal estat i la dificultat de portar-los, i la creació de dues noves figures que fessin referència a la història de l’Espluga. Per tal de dur a terme aquests dos projectes, la nova colla gegantera comptà amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament.

Així doncs, amb el suport del consistori, s’inicià la restauració dels gegants –s’equilibraren les estructures, es renovaren els vestits i es reduí el pes– i s’engegà la creació de les noves figures.

Per tal d’involucrar tots els espluguins en el disseny dels nous gegants, el novembre de 2006 l’Ajuntament obrí una convocatòria perquè qualsevol persona pogués presentar la seva idea. Totes les propostes rebudes serien valorades per la Junta de Govern i els historiadors locals.

El dissabte 3 de març de 2007, la Colla Gegantera de l’Espluga va donar per finalitzat el procés de presentació d’idees per a les noves figures. De la desena de propostes presentades –entre les quals hi havia un projecte de gegants pagesos del segle XIX, amb un càntir i una musca, i una proposta de gegants que representaven personatges il·lustres espluguins–, es trià el projecte que combinava diversos interessos artístics i culturals, presentat per Xavier Lozano, membre de l’Associació Cultural Grallers de l’Espluga, amb la supervisió històrica d’Antoni Carreras, president del Centre d’Estudis Locals.

Els nous gegants seran personatges prehistòrics del període neolític, que representaran l’origen de la la vila i homenatjaran la cova de la Font Major i el riu Francolí, elements bàsics per a l’arribada dels primers pobladors a la zona de les coves de l’Espluga. Entre els aspectes que van fer decantar la balança cap a aquesta proposta hi havia l’escàs nombre de gegants prehistòrics, la possibilitat de sumar-se als projectes de promoció turística i de participar en la Fira de la Prehistòria que se celebra a la vila i tenir així, amb els quatre gegants, una representació dels fundadors de l’Espluga, en la prehistòria i en l’edat mitjana.

El gegant, home de 24 anys, farà referència al riu Francolí, a la continuïtat de la vida, al progrés i l’esforç; i anirà abillat amb elements relacionats amb la caça, la pesca i la recol·lecció, com per exemple un collaret d’ullals de senglars que utilitzarà per allunyar els mals esperits i com a símbol fàl·lic per a la reproducció humana. La indumentària estarà confeccionada amb pell d’animals morts per la llança que portarà a la mà, però també lluirà roba teixida.

La geganta, dona de 22 anys, serà la personificació de la cova, una espluga que neix gràcies al riu. La dona, com la cova, és la font i el lloc de vida dels primers pobladors; d’ella neixen els infants, per això representarà la maternitat, el futur de la comunitat, l’agricultura, l’educació i la cultura. La figura durà als braços el seu cinquè fill de pocs dies, el segon que fins al moment es manté viu, anirà vestida amb pells i roba teixida, portarà un cabàs d’herbes i plantes medicinals, fruites del bosc i cereals de la collita, i lluirà un collaret i un braçalet de petxines, símbol de la feminitat.

La construcció dels nous gegants fou encarregada a Ramon Aumedes, del taller Sarandaca de Granollers. Paral·lelament, començà la composició d’una peça musical i una coreografia pròpies per als entremesos prehistòrics.

els-gegants-neolitics-de-lespluga.jpgLa presentació de les figures neolítiques se celebrà el dijous 26 de juliol de 2007 a les 9 del vespre, en un acte que marcà l’inici de la Festa Major. Els nous gegants sorgiren, igual que els primers pobladors, de dins de la cova de la Font Major, i seguidament, a la plaça de la Font Major, al costat del naixement del riu Francolí, s’estrenà “La Dansa dels Gegants Neolítics”, composta per Joana Cervelló, membre de l’Associació Cultural Grallers de l’Espluga, amb coreografia pròpia. La peça, amb un paper predominant de la percussió, inclou sons estridents que recorden els corns de mamut i combina ritmes tradicionals amb dissonàncies que ens remunten a l’origen de la música. A més, al ball s’incorporen, en l’escena de la caça, el Senglar i els timbals dels diables de l’Espluga.

El bateig dels nous gegants es celebrà el diumenge 29 de juliol de 2007 a les 7 de la tarda a la plaça de la Vila. Els noms triats, secrets fins al moment de l’acte i proposats pel Centre d’Estudis Locals, foren Gorg i Spluc, i foren imposats des del balcó de l’Ajuntament per David Rovira Minguella, alcalde espluguí, i tot seguit foren batejats amb aigua beneïda per Mossèn Josep M. Pairot.

Per al gegant es buscà un nom fort, potent, amb fonètica de regust prehistòric i masculí. El terme gorg descriu un toll profund d’un riu, com els del Francolí a l’Espluga. Per a la geganta es cercà un terme proper i de ressò prehistòric. Spluc ve del llatí spelunca (cova), terme del qual deriva el nom d’Espluga, i és una transformació del mot feta especialment per crear el nom de la geganta.

El Gorg fa 3,55 metres d’alçada i pesa 36 quilos. L’Spluc, per la seva banda, fa 3,40 metres i pesa 40 quilos.

els-gegants-neolitics-de-lespluga-ballant-a-la-placa-de-la-vila-29-de-juliol-de-2007.jpg

Els padrins dels gegants neolítics foren els gegants vells de Solivella i els del barri Montserrat de Montblanc. També assistiren al bateig els bastoners de l’Aleixar i el Senglar, el Mussol, els diables, els grallers i els bastoners de l’Espluga de Francolí. L’acte va acabar amb el llançament de 2.000 globus i centenars de caramels i llaminadures des dels balcons del consistori espluguí.Amb la creació dels nous gegants, el Ponç Hug i la Beatriu només actuaran en les festivitats més importants de la vila, però podran visitar-se permanentment a l’Oficina de Turisme. Gerard Pouget

2 Respostes to “Els gegants neolítics de l’Espluga de Francolí”


  1. 1 incognito Feb 22nd, 2011 a les 21.58

    aquesta pagina ma servit molt perque teniem que fer un treball de medi dels neolitic i en aço man posat un SB…

  2. 2 entremès Feb 23rd, 2011 a les 8.22

    Felicitats per la bona nota, ens alegrem que el bloc t’hagi sigut d’utilitat.

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image
MÈs Tradib‡nners:

Categories

Contactar

Si voleu contactar amb nosaltres o enviar-nos notícies per publicar-les, ho podeu fer a l’adreça entremesos@gmail.com

 

Gener 2008
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
« Nov   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.