La Víbria de Reus

vibria-de-reus-21.jpg

El 21 d’abril de 2007 Reus va donar la benvinguda a la nova bèstia de foc que ja forma part del ric seguici festiu reusenc. Es tracta de la víbria, la popularment coneguda com “la dona del drac”, la bèstia més ferotge que participa, tradicionalment, en les desfilades festives. imagen-138.jpgEl nou element, novetat en el panorama festiu de la ciutat –Reus mai havia tingut cap element semblant a la víbria–, és obra del reconegut escultor reusenc Manel Llauradó, i presenta una sèrie de característiques que la diferencien de les seves semblants. Per començar, cal dir que els atributs que millor defineixen la condició femenina de les víbries són els pits; doncs bé, la de reusenca és la primera que en presenta vuit, a més d’unes urpes que aixeca quan participa en una cercavila, i que manté baixades quan està plantada. Fa uns 3 metres d’alçada –amb el portador a dins–, pesa 68 quilos i compta amb 14 punts de foc. La festa de presentació se celebrà cap a les set de la tarda a la plaça del Mercadal i fou el darrer acte de la celebració del centenari del Foment Republicà Nacionalista –la bèstia porta l’escut del Foment tallat en ferro enmig dels pits–, ja que la víbria ha nascut gràcies a la iniciativa d’Esquerra Republicana i les JERC. L’acte va comptar amb la participació del Drac petit de Reus i les víbries de Barcelona i Manresa, i també de la Víbria de Tarragona, que actuà com a padrina juntament amb el Drac de Reus.

A més de la presentació de la nova figura, també s’estrenà la seva música pròpia, el “Ball de la Víbria de Reus”, composició del graller reusenc Daniel Carbonell, inspirada en els tocs medievals, amb tres parts i pensada per ser interpretada amb gralls –una mena de gralles petites que gairebé s’han perdut– recuperats per a l’ocasió a càrrec de Xavier Orriols, de Vilanova i la Geltrú, i quatre timbals fondos. Els encarregats d’estrenar aquesta composició foren els Ganxets, grallers del Baix Camp.

La Víbria de Reus s’incorporarà durant la propera festa major en el seguici festiu i està previst que sigui un element fix en la festa de Sant Jordi, la festa de Sant Joan, la Festa Major de Sant Pere i les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia. Gerard Pouget

3 Respostes to “La Víbria de Reus”


 1. 1 Erdrag Feb 2nd, 2008 a les 2.47

  moltes gràcies per aquest petit reportatge!!!!

  http://www.casalfoment.cat/vibriadereus

  salut!

 2. 2 entremès Feb 2nd, 2008 a les 7.21

  Moltes gràcies a vosaltres per visitar el bloc i ànims amb la Víbria!

 3. 3 silvieta Jun 13th, 2009 a les 22.53

  que auris de fer per ser portador de la vibria de reus?

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image
MÈs Tradib‡nners:

Categories

Contactar

Si voleu contactar amb nosaltres o enviar-nos notícies per publicar-les, ho podeu fer a l’adreça entremesos@gmail.com

 

Gener 2008
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
« Nov   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.