Els gegantons modernistes de Terrassa

Els gegantons modernistes de Terrassa en el seu primer ball

Els dies 4, 5 i 6 de maig de 2007, Terrassa va retrocedir cent anys per acollir la 5a edició de la Fira Modernista. Entre el programa d’actes destacava l’estrena dels gegantons modernistes, un projecte que feia temps que ballava pel cap dels geganters de Terrassa, però que començaren a plantejar-se seriosament l’any passat, quan es va fer una votació popular per escollir els noms i la imatge de les noves figures entre tres dissenys diferents. Així doncs, el dissabte 5 de maig, cap a l’una del migdia, els gegantons de Terrassa van sortir de l’Ajuntament per presentar-se oferir el seu primer ball. Els acompanyaren els gegants de Granollers, del barri dels Abells de Canet de Mar, de la Garriga i el Robesa i la Pepona, que actuaren com a testimonis, i els gegants Mustafà i Elisenda del Pi de Barcelona, que foren els seus padrins. Tots els gegants convidats a la festa compartien el tret de formar part del projecte “9 rutes modernistes a prop de Barcelona” promogut per la Diputació de Barcelona.

Els gegantons modernistes de Terrassa al davant de l’AjuntamentDesprés de la presentació dels nous gegantons, els seus padrins els batejaren amb els noms de Magí i Roseta. Acte seguit, les noves figures presentaren la seva dansa pròpia, un ball rodó que data del 1840, una autèntica peça modernista, arranjada per a una formació de tres quartans acompanyada de trombó. Els primers portadors del Magí i la Roseta foren Eugeni Carrasqué i Marc Serrano.

Per concloure la festa, abans de fer la ballada final amb tots els participants a la festa, el Magí i la Roseta s’empadronaren a la ciutat mitjançant una de les parades muntades al raval de Montserrat.

Els gegantons modernistes de Terrassa han estat dissenyats per Ramon Roig i construïts per Jordi Grau, del taller El Drac Petit de Terrassa. Fan uns tres metres d’alçada i pesen una vintena de quilos.

Entre els trets característics dels gegantons cal destacar la seva indumentària: el Magí, amb una cridanera armilla i amb la mà a la butxaca; la Roseta, amb un gran paraigua i magnífics brodats que representen elements arquitectònics de Terrassa, com la Masia Freixa o la Sala Muncunill o la seva fumera… i, si no us creieu massa tafaners, aixequeu les faldilles de la Roseta i mireu el revés de la roba… més d’un es sorprendrà! Gerard Pouget

1 Resposta to “Els gegantons modernistes de Terrassa”


  1. 1 maginet Sep 13th, 2008 a les 0.47

    Moltes Felicitats Terrassa, son una auténtica cucada.
    Bona sort i que sortiu escollits Ciutat Gegantera l’any 2010.

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image