L’Àliga de Tàrrega

imagen-004.jpg

L’any 2006 es van organitzar per primera vegada els Tallers per a la Festa, un projecte emmarcat dins l’Escola Catalana de Cultura Popular i que presenta una sèrie de programes per a la recuperació, creació o actualització d’una festa. Un d’aquests projectes es desenvolupà a la capital de l’Urgell, amb la creació de la Cercavila Nocturna de la Tàrrega Medieval, que recrea els fets del 20 d’abril de 1325, quan en una ronda de joves targarins que cantaven albades, un joglar va ser ferit, i dies més tard, va morir. Arran d’aquesta idea, els Tallers per a la Festa programaren una seguit de tallers per donar forma a la cercavila.

imagen-121.jpgEn la celebració de la primera Cercavila Nocturna de la Tàrrega Medieval, el 12 de maig de 2006, hi participà l’Àliga d’Agramunt. A partir de l’actuació d’aquest element, l’Associació Guixanet per la Cultura Popular de Tàrrega va impulsar la creació de l’Àliga de Tàrrega, amb el suport del Centre de Promoció de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya, que va fer-se càrrec del cost de la figura.

Un any més tard, l’Àliga de Tàrrega va aparèixer per primera vegada per participar en la segona Cercavila Nocturna de la Tàrrega Medieval, el divendres 11 de maig de 2007, però no fou oficialment presentada fins al diumenge 13 de maig, a dos quarts de dues del migdia, a la plaça Major targarina.

L’Àliga de Tàrrega, inspirada en l’escut oficial de la ciutat, és bicèfala i duu les quatres barres catalanes i els escacs dels senyors de Tàrrega al pit. És obra de l’artista Agnès Pla, de Guissona, que l’ha creada amb fibra de vidre, cosa que possibilita que el seu pes sigui de només 37 kg malgrat el seu gran volum. Els caps de l’Àliga llueixen dues corones realitzades per la joiera targarina Anna Puig.

L’acte de presentació oficial també va comptar amb l’estrena del “Ball de l’Àliga de Tàrrega”, amb música d’Albert Solé, de Bellpuig, interpretada per la cobla de ministrers Espremulls i coreografia de Ton Farran, de l’Esbart Albada. L’Àliga va fer el primer ball davant de les autoritats i de les Santes Espines de Tàrrega, copatrones de la ciutat juntament amb la Mare de Déu de l’Alba.

Les sortides protocol·làries de l’Àliga de Tàrrega se centraran, al costat dels gegants i capgrossos, en la Festa Major de Maig i la processó de Corpus. Gerard Pouget

0 Respostes to “L’Àliga de Tàrrega”


  1. Sense comentaris

Deixa una resposta

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image