Per què als catalans se’ns diu “polacos”?

collins-polaco.jpgEn castellà, el gentilici polaco s’ha aplicat, des del segle XIX, com designació familiar i despectiva de diversos col·lectius. L’ús més modern és el qual dóna Víctor León en el seu “Diccionario de Argot Español”, on polaco significa «català/mallorquí». La casa Collins, en el seu Diccionari Espanyol-Anglès, també recull aquesta accepció familiar. L’origen modern es remunta a les casernes espanyoles, on els reclutes catalans eren cridats polacos perquè quan parlaven entre ells els altres reclutes no els entenien. A pesar del caràcter despectiu de la denominació, el terme ha donat molt joc. Com exemple està el programa de TV3 Polònia.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/1lG45yhswts" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

«Extret i hiperenllaçat d’una consulta contestada per Francesc Vallverdú. Membre emèrit del IEC (Institut d’Estudis Catalans) i president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana (FundCCC) i publicada a El Periodico de Catalunya»


Comentaris (4) a “Per què als catalans se’ns diu “polacos”?”

 1. Ja fa uns mesos uns quants bloguers ens vam posar d’acord per fer uns apunts simultanis a partir d’aquesta mateixa imatge: més de 30 escrits sobre l’accepció ‘polaco’ del diccionari Collins.

  Un dels impulsors, Joan Puigmalet, al seu Gazophylacium, hi va apuntar les diferents teories.

  Salutacions cordials des de Vallromanes.

 2. La relació de dir “polaco” a catalans, ve perque el poble polac comparteix amb Catalunya el fet de tenir una verge Patrona “negra”. Relació que afegeix un tret “racista” “xenòfog” que és el que pretenen amb “l´insult”. Si es tractés d´un motiu d´incomprensió l´ingüística ens podrien haber dit també : Txecs ,japonesos …etc.

 3. Que tal si fem una mirada al

  laberints

 4. Perdoneu, volia dir al viccionari:

  viccionari

Fer un comentari
*Requerit
*Requerit (No es farà públic)
 

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.