D’on prové l’expressió “passar-se de la ratlla”?

pasar-de-la-raya.gifPrové dels començaments de la boxa, quan les baralles no es realitzaven dintre d’un quadrilàter com els que coneixem avui. Els seus marges eren molt més prosaics, ja que els púgils amidaven les seves forces limitats per dues modalitats de línies. La primera consistia a marcar una ratlla amb guix en el sòl, de manera que els combatents quedessin a un costat i a l’altre. Havien de mantenir un peu avançat a la vora de la marca sense poder moure’l i molt menys traspassar-lo, així que la baralla transcorria gairebé estàticament. La fi del combat es decidia quan un dels contendents traspassava la ratlla. La segona modalitat obligava als boxejadors a barallar-se dintre d’un cercle –ring en anglès– pintat amb guix o conformat pels propis espectadors. En l’actualitat, encara existeixen aquests rings circulars en les baralles clandestines, però estan delimitats pels cotxes dels espectadors des d’on, amb la finalitat d’escapar ràpidament en cas de redada, veuen la baralla. També de l’àmbit pugilístic prové l’expressió “llençar la tovallola”. Quan l’entrenador observava que el seu pupil estava rebent un càstig massa fort, llençava una tovallola a l’aire que havia de caure dintre del ring. Aquest acte significava la rendició del seu combatent.

Fer un comentari
*Requerit
*Requerit (No es farà públic)
 

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.