Ansietat en la jubilació

6 05 2010

hobbys1.jpg

En Valeri  s’havia jubilat  i per tant no tenia cap feina precisa  a fer…  des d’aquest  moment  va  començar  a tenir  atacs  de pànic…  tenia  mareig,  ofec,  i una  sensació  d’inquietud  i de  por  desconeguda  i  no identificable.

Si li proposaven algun viatge  o sortida, tenia por  que no anés  bé,  si es quedava  a casa  se  sentia  com  neguitós  sense  saber  què  fer  de la seva  persona.  Al començament li passava  de tant  en tant,  però com més dies passaven,  ja es  llevava  amb la sensació  de  nervis  i neguit  i amb la por  confirmada  moltes vegades  de tornar-se  a trobar  malament.

En primer  se li va preguntar  per  le s excepcions,  o sigui  en quines circumstàncies  es trobava  bé. Es  trobava  bé  quan  feia  alguna feina esporàdica,  quan anava  a ajudar a  algun amic  a l’hort,  quan  anava  axerrar  al cafè  amb la gent  del poble  tot i que  reconeixia  que  sovint  no tenia ganes  d’anar-hi.

Després  es  va  passar  a veure  què  el feia  sentir  malament i pitjor…  no tenir  feina,  quedar-se  a casa, tot i que  sovint  volia fer-ho…   i d’aquí a prendre consciència que  encara que  algunes coses li fessin por,  com sortir  una  mica  lluny,  se sentia molt millor  si era  capaç de fer-ho  que  no pas si no era  capaç  de fer-ho.  L’alleujament  en un primer  moment  de  decidir  “no vaig  a veure  tal persona”  el confonia i li semblava  que això  li anava  bé,  però  reconeixia  que després se  sentia  molt pitjor  que no pas quan hi anava,  que  acostumava atornar  millor i més  animat.

A  casa  se  sentia  tant  neguitós  que  tot i tenir  moltes feinetes  pendents  no sabia  trobar la manera  de posar-s’hi.  Amb  els nervis  ni se  li  acudia  què podia fer.

Resum de les principals intervencions  (no les úniques)

1.-   “Diari  de viatge”  unes  fitxe s a omplir  quan tenia  atacs  de pànic,  ja que  és  un sistema  que ajud a a controlar-los. Paradoxalment  la concentració  d’explica r molt  bé  el que  està  passant  és  al mateix  temps  una  distracció  i una  manera  de  relaxar-se  ino estar  tant pendent.

2.- Fer  dues  llistes:  una de feines pendents  a casa  i un altra de hobbys  i coses  que li agrada  fer.   En els moment s de nervis  no és  el mateix  haver de pensa r que mira r la llista  i dir faig  això.  Aquesta  estratègia  tan  simple  va tenir  un gran èxit  i  va  acabar  amb  els dies més dolents.

3.- Es  va insistir  amb la llista  de hobbys  que va costar una mcia  més  ja que  les  coses que li agradava  fer,   pintura,  música…  eren coses  que no hava  fet  mai.  Com il·lusions  pendents.  Vam fer  una  planificació  d’aproximar-se    fins  a on pogués  a aquests hobby.   Vam   pensar 10  passos  o graons  previs  al fet  d’agafar  el pinzell davant  d’una tela.  Ell ja feia  feiens s manuals  i  li semblava  més  possible  això  que la música.   I la música,  va  gaudir-la  en qualitat  d’oient.

Mica  en mica,  l’ansietat  va desaparèixer  del  tot.  Va  fer  fins i tot  llargs  viatges  amb  èxit  i  benestar,  cosa  de la qual es  veia  incapaç  quan va venir.


Accions

Informacions

Deixar un comentari

Pots fer servir aquestes etiquetes : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*
Per comprovar que ets una persona, i no un programa automatic que deixa comentaris-spam, copia la paraula que veus a la imatge.
Anti-Spam Image

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.