Escola la Vitxeta de Reus

Aquesta setmana, l’escola La Vitxeta de Reus escolta la música del Ball de l’Àliga a l’entrada i sortida, com recordatori de la nostra Festa Major petita i com a testimoni de l’àliga en el paper de la Festa.

 blank.gifblank.gifblank.giflavitx.jpg

Música de la setmana

Cada setmana escoltem una cançó a les entrades i sortides de classe en comptes d’una sirena.La cançó es prepara amb antelació perque tingui relació amb la setmana que entrem. Per això us convidem a llegir la lletra i escoltar la música.
SETMANA DEL 17 AL 23 SET 2012
Dilluns, 17 de Setembre de 2012 09:55

FESTA MAJOR DE MISERICÒRDIA

La segona festa major de Reus, el 25 de setembre, rau en la creença de l’aparició de la Mare de Déu a una noieta és documentada des del mateix 1592. Durant segles, les festes a Misericòrdia tenen un caràcter excepcional, com a solemnitats d’acció de gràcies de la Vila pels favors rebuts. Antigament, en cas de necessitat o perill -epidèmies, sequera, guerra, plagues…- s’acudia a la Mare de Déu i es portava, en processó de pregàries, la seva imatge des del santuari a l’església prioral de Sant Pere.

Les cançons que amenitzen les sortides de l’Àliga de Reus son diverses, de repertori propi i d’arranjaments fets varis. Les músiques de repertori propi, que es ballen en moments concrets, són aquestes:

- El Ball Solemne curt de l’Àliga, de Jesús Ventura Barnet compositor i arranjador. Es balla únicament davant les autoritats i davant l’imatge de Sant Pere a les processons de la Festa Major, i a l’interior del Santuari de Misericordia el 25/9.

- El Ball Solemne llarg de l’Àliga,  de Jesús Ventura Barnet compositor i arranjador. Es balla únicament el dia de la Festa Major de Reus, al migdia.

- El Toc de Processó de Reus, d’autor anònim i arranjament d’en Jesús Ventura Barnet . Es balla quan l’Àliga desfila en processó.

- La Marxa de l’Àliga, de Jesús Ventura Barnet compositor i arranjador. Es balla en entrades i sortides de plaça, a la pujada de l’Aliga, etc…

- Part menor anomenada “mantunana” i “cançó” de la primera meitat del segle XVIII, d’autor anònim i arranjament de Galdric Santana Roma. A l’entrada al Santuari de Misericordia per oferir el El Ball Solemne curt de l’Àliga a la Verge.

En general l’Àliga balla moltes altres músiques adaptades quan no es troba fent actes de protocol de Festa Major.

Des del 1998, l’Àliga sempre va amb l’acompanyament musical de la cobla Reus Jove.

http://www.coopixs.com/escola/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=52&Itemid=84


aligadereus.bloc@gmail.com

per enviar els vostres escrits, fotos, reportatges....

 

September 2012
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
By Incsub and rob