25 anys de la recuperació de l’Àliga de Mataró

 Aquestes Santes celebrem el 25è aniversari de la recupe­ració de l’Àliga de Mataró. El 25 de juliol de 1987, a la Crida a la Festa Major, l’Àliga va creuar per pri­mera vegada les portes de l’Ajuntament. La història d’aquesta figura -al mateix temps festiva i solemne- es remunta a principi del se­gle XVII, quan Mataró encara era vila i vivia emmurallada, i l’any 1987 un grup entusiasta de mataronins va impulsar-ne la recuperació enmig de l’empenta que van viure Les Santes a partir del 1979.

aliga

L’Àliga va néixer amb la intenció de tenir una personalitat diferenciada de la resta d’elements festius. És l’entremès protocol·lari per excel·lència i surt sem­pre acompanyant les autoritats, la qual cosa li atorga una personalitat diferencia­da de les altres comparses institucionals i, d’aquesta manera, complementa de forma festiva la presència del consistori.

La figura la va construir el pintor i escultor solsoní Manel Casserras, una autèntica institució en la creació de bestiari popular. Conegut a Mataró per la reconstrucció d’en Maneló i la Toneta, creador de la figura del Drac i de diversos nans, es va inspirar en la descripció que va fer el Baró de Maldà de l’Àliga de Mataró, quan aquest va visitar la nostra ciutat l’any 1799.

Una part indestriable de la figura de l’Àliga són els seus músics. D’ençà de l’any següent a la seva recuperació, una cobla de ministrils acompanya la figura tocant un ampli repertori de peces del Renaixement. Actualment, la cobla de ministrils està formada per tarotes tibles i tenors, fla­biol, sac de gemecs, violins, trombó i tabals.

En moments i llocs assenya­lats, l’Àliga ofereix a la ciutat el seu Ball Propi, amb arrels al segle XVII. Durant el procés de recuperació de la figura, tot buscant documentació musical, es va trobar a l’arxiu de l’Abadia de Montserrat una partitura continguda en un llibre d’orgue anomenada “Ball de l’Àliga”. La coreografia del ball es va encarregar a la mataronina Montse Calsapeu, que va crear els moviments a partir de la partitu­ra i les danses d’altres àligues. El ball comença amb un passeig majes­tuós acompanyat de giravolts per anar guanyant ritme. Una sèrie de moviments i salts que simbolitzen la força de la figu­ra donen pas a sis salutacions finals, que es clouen amb una gran reverència.

 

http://www.lessantes.cat/expo_aliga.html


aligadereus.bloc@gmail.com

per enviar els vostres escrits, fotos, reportatges....

 

July 2012
M T W T F S S
« Nov   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
By Incsub and rob