surt el llibre de: L’ÀLIGA DE CERVERA

La publicació L’Àliga de Cervera. Bestiari festiu als Països Catalans, ss. XIV–XIX és el primer títol de les Monografies del Museu, una nova línia editorial que engega el Museu Comarcal de Cervera, i que vol tenir una periodització anual.

La col·lecció Monografies del Museu té un marcat caràcter territorial, i neix amb la intenció d’incentivar la recerca i la investigació sobre aspectes del nostre patrimoni més pròxim, oferint una sortida a les conclusions dels treballs duts a terme al si del museu (o externament, si la recerca s’escau).

Amb aquest primer títol dedicat a l’àliga de Cervera s’ha reforçar la vinculació del Museu de Cervera amb el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana ja que va ser gràcies a un ajut per a investigadors atorgat pel Centre que l’autor del present estudi va acceptar la proposta del Museu Comarcal de Cervera de dur a terme una recerca sobre el cap de l’àliga que es custodia al Museu. Més endavant, i donat els bons resultats d’aquesta recerca, el Museu es va plantejar la possibilitat de donar-los a conèixer i és novament el CPCPTC qui permet, a partir d’un segon ajut, que aquest estudi vegi la llum.

El llibre del Jordi Soldevila és un interessant i exhaustiu recorregut per la documentació gràfica i escrita trobada, principalment, al riquíssim Arxiu Comarcal de la Segarra. Un recorregut que situa a la perfecció la nostra àliga dins un marc històric llarg i complex (segles XIV-XIX) i dins una simbologia popular que ha de contribuir a la nostra pròpia redefinició com a poble.

L’àliga cerverina va nàixer en un moment d’ebullició ciutadana a Cervera (s. XV) i de creació d’identitats i distincions grupals. Va ser un element que abanderà un sector ciutadà que va tindre el seu esplendor en el segle XVIII, però que no sobresortí amb èxit a la crisi de l’Antic Règim. El 1894 el foc acabava amb cinc-cents anys d’història. La que havia estat la tercera àguila dels Països Catalans en ordre d’aparició es convertia en cendres. Els cerverins i cerverines del segle XXI, en plena redefinició identitària, poden tornar-la a la vida.

extret de: http://bestiari.cat/actualitat.asp?RnD=64&ID=206


aligadereus.bloc@gmail.com

per enviar els vostres escrits, fotos, reportatges....

 

April 2008
M T W T F S S
« Mar   May »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
By Incsub and rob