Recuperació dels aligons de Solsona

A proposta de l’Agrupació de Geganters de Solsona, fa unes setmanes, amb motiu del 25è aniversari de la primera edició del Protocol del folklore geganter de les diades del Corpus i de la Festa Major a la ciutat de Solsona; l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters de Solsona es reuniren per revisar el protocol i readaptar-lo a la realitat de la festa major. El fruit d’aquesta convocatòria és la incorporació de tres nous aspectes: més flexibilitat per escollir la banda que acompanyarà la capta dels gegants joves per la Festa Major i per fixar el dia de la roda de foc de Corpus i, segons creiem des d’aquest bloc, la més important: la reincorporació dels aligons de Solsona a la festa.

Els dos aligons de Solsona
Les primeres referències dels aligons de Solsona daten del 1694 i les figures que es recuperen foren realitzades el 1956 amb motiu de la Coronació de la Mare de Déu del Claustre. Els aligons, per la manca de paper rellevant, s’han arraconat al llarg del temps, malgrat que es crearen perquè ballessin amb l’àliga. En les poques ocasions en què han sortit els aligons de Solsona, ha estat per participar en actes excepcionals com els 350 anys de patronatge de Mare de Déu del Claustre, i el 25è i 50è aniversari de la Coronació de la patrona de la ciutat. A partir d’ara, els aligons acompanyaran l’àliga en l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre, tot i que no ballaran.

Per altra banda, el dia 23 d’abril sortirà al carrer la segona edició del Protocol del folklore geganter de les diades del Corpus i de la Festa Major a la ciutat de Solsona, amb la incorporació de les tres modificacions.

Gerard Pouget

extret del bloc dels entremesos http://cat.bloctum.com/entremes/


aligadereus.bloc@gmail.com

per enviar els vostres escrits, fotos, reportatges....

 

April 2008
M T W T F S S
« Mar   May »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
By Incsub and rob